- Helyzetjelentés, 46. nap - Nóri posztja • Igazgyöngy Alapítvány

Ma, ez az ünnep miatt megrövidült heti utolsó nap elég sűrűre sikerült. A reggeli megbeszélésen még átfoghatónak tűnt, aztán a délutánt már nem lehetett a terv szerint vinni. Egy megbeszélést le is mondtunk, mert a napi teendők mellett ma délután volt a nevelőotthonos online óra, és a toldi segélyosztás is, amit nagyon vártak már, hiszen a hét utolsó napjaiban vagyunk. Kiszámíthatatlan volt a vége.

Visszaszedtük a tabletek egy részét, rátölteni, frissíteni és egyben kicsit leellenőrizni is az állapotukat. Sajnos, egynél a képernyőt törött állapotban találtuk, szerencsére javítható, de a feltöltőzsinór is csak nagyon nehezen került elő, és úgy tűnik, a használattal, ahogy a letöltéseket lecsekkoltuk, a tartalmak tekintetében sem lehetünk elégedettek. Ebből is látszik, hogy a lehetőség nyújtása önmagában nem elég. Szerződés ide, vagy oda, van, ahol egyszerűen nem érett meg a helyzet az online tanulásba való bekapcsolásra. Nem a gyerekeknél, hanem a szülőknél sem.

Az online meetingekkel ma megint jócskán ültem a gép előtt, délelőtt három óra, és este még bő kettő. Felüdülés volt, hogy kimentem én is délután a terepre, és részt vettem az osztásban. Nekem is két utca jut, így osztottuk fel az elején a felkereső jellegű osztásokat, hiszen most nem megy másképp, kerülnünk kell a tömeges eseményeket.

Délelőtt az egyik megbeszélés a 300 falus felzárkóztató program keretében ment, most a kiscsoportos egyeztetés volt, a pénzek felhasználásáról szavaztunk, és persze kicsit áttekintettük a legutóbbi meeting óta a történéseket is. Az esti pedig egy érdekes beszélgetés volt, a címe: Aki szegény, az a legszegényebb-Van-e ökologikus megoldás a mélyszegénységre? Hárman voltunk felkért hozzászólók, három különböző területről, három különböző megtapasztalással próbáltuk körbejárni ezt a nehéz és bonyolult kérdést.

A segélyosztáson ma, köszönet a támogatóinknak, 1 011 500 Ft-ot tudtunk szétosztani, 10-25 ezer Ft között kaptak a háztartások, a gyerekek számától függően. Nagyon hálás volt mindenki. Mint tegnap írtam, beemeltük az iskolai távoktatásban való részvételi kötelezettséget, pár családnál visszatartottuk a támogatás felét, jövő csütörtökig lehetőséget adva, hogy jobban bekapcsolódjanak. Akkor megkaphatják a másik felét is. A szülők mindenhol elfogadták ezt, aminek örültünk, elismerték, hogy a gyerekek lustasága az oka, mert megoldás lett volna mindenre, ha akarják. Sok helyen hat az, mikor zárjuk a kört, közöljük, hogy konzultálunk az osztályfőnökökkel, azokkal, akik kijuttatják a feladatokat, és a tanodásainkkal is. Nincs értelme belemenni abba, hogy kibúvókat keressenek, egyszerűen meg kell próbálni megoldani a feladatokat, és ha valami gond van, segítséget kérni.

Nem engedhetjük, hogy lemorzsolódjanak. Egyszerűen nem lehet engedni, a gyerekek jövője érdekében muszáj rávennünk valahogy őket a tanulásra.

Azt már az elején megfogalmaztam, a legfontosabb ebben a helyzetben az, hogy a családok minimális létbiztonsága meglegyen. Az első két hetet meg tudják oldani a befolyó közmunkabérből, családi pótlékból. Utána muszáj segíteni, mert most beszűkültek a lehetőségek a pénzkeresésre, még a feketemunkára is. Nagyon fontos ebben a tartós élelmiszercsomag, a fertőtlenítő-tisztítószercsomag, de a pénzadomány is, amit máskor nem szoktunk adni, maximum egyedi esetkezelésben, ha valami különleges helyzet adódik. A pénzadomány teszi lehetővé a napi kenyérvásárlást, és a háztartás egyéb szükségleteinek a fedezését. Mert egy háztartásban a tartós élelmiszer mellé még más is kell, hogy elkészülhessen egy ebéd.

Jó hír is volt most. Egy családnak sikerült a CSOK igénybevételével házhoz jutnia. Nehéz menetek ezek, nem erre a társadalmi csoportra van kitalálva ez a támogatási forma, nem csoda, hogy óriási sikerként éljük meg, ha valaki eléri.

Reméljük, a hosszú hétvége jó idővel, és nyugalomban telik majd mindenhol. Talán látszik már a vége ennek az egésznek, és nem romlik tovább a helyzet. Jó lenne biztos lenni ebben.

Köszönjük szépen mindenkinek, aki támogatásával, figyelmével segíti a munkánkat, és így azoknak az életét is, akiknek ez az időszak különösen nehéz. ❤️❤️❤️