- Helyzetjelentés az Igazgyöngyből - Nóri posztja • Igazgyöngy Alapítvány

Lépésről lépésre haladunk az oktatási részben… a gyerekek zömével már sikerült a kapcsolatfelvétel, akivel még nem, azon dolgozunk. Már van, aki elkészítette a heti feladatot, és lefotózva el is küldte. Folyamatosan alakulnak a facebook csoportok is, ahol próbálnak kommunikálni a kollégák azokkal a gyerekekkel is, akiket csak ezen keresztül tudunk elérni.

A tanodások mára újabb 12 online tanulást terveztek be. 😊 Dolgoznak most azon, hogy az önkéntesek bevonásával a jövő héttől további 20 gyereket tudjanak fejleszteni.

Ami már beindult, azzal talán nem lesz baj. Bár nagyon érzem, hogy mekkora a szakadék a családok között, ami a társadalmi státusz adta lehetőségekben látszik a távoktatásban is. A jövő hétre talán még gördülékenyebben megy az átállás.

A Baba-mama klub is megpróbálja ma az online-egyéni foglalkozásokat, és tervezzük már a jövő heti Kismamaklubot is. Dolgozunk a pályázati programok online folytatási lehetőségein…

A családsegítőkkel együttműködve osztjuk a fertőtlenítőszereket. Most érkeznek már visszajelzések, hogy nem lett elég, vagy valaki nem kapott, de igyekszünk pótolni mindent, szerencsére van rá forrásunk, hála a támogatóknak.

A modellfejlesztésünk helyszínére csoportosíthatunk erőforrást a 300 falus program keretében is. Kríziskezelésre is. Az önkormányzattal egyeztetve, egymást támogatva próbálunk segíteni. De nagyon nehéz a hivatalosan igazolható szempontokat érvényesíteni, és ezt megértetni a falubeliekkel. Ha az önkormányzat által bejáratott háztartásonkénti rendszert próbáljuk alapul venni, akkor aránytalanság lesz, hiszen van, ahol csak egy, vagy két idős ember él, míg a másik háztartásban akár 10-12 ember is, a gyerekekkel együtt. Ami, amikor nincs krízishelyzet, nem jelent gondot, de most igen. Ha családonként gondolkodunk, akkor bejön a felnőtt, egyedülálló is, aki külön jövedelemből él, de ugyanabban a házban, az idős szüleivel, míg más, hasonló helyzetben még négy gyerekkel él ugyanígy. És a gyerekeknél is hol húzzunk meg egy határt? Mert nem ugyanaz mondjuk tartós élelmiszercsomagnál a még anyatejes táplálkozáson levő újszülött, vagy a 12 éves kamasz. És akkor még nem beszéltem a hivatalos lakcímről… hogy ki, hova van bejelentve, és hol él valójában. Ma még egész nap ezen agyaltunk, hogy lehetne ezt igazságossá, ugyanakkor hivatalosan is igazolhatóvá tenni. Ha sikerül valami jó rendszert összehozni, akkor ez alapja lehet a későbbi támogatásoknak is.

És persze gond az ellenségeskedés is. Nem tudom, hogyan lehetne józan belátásra bírni az embereket, hogy ne a pánikot, meg a hergelést csinálják. Mi több településre, sőt, a hálózatok révén más megyékre is rálátunk, látjuk, sokan milyen erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a különféle helyzetekben a leghatékonyabban tudjanak segíteni. De megy a posztolás, mindenhol, hol, mit kaptak, és persze az is, hogy máshol miért nem. Állítják, nem kaptak semmit, miközben ez nem fedi a valóságot. A tanult tehetetlenség, a tanulatlanság és a szociális készségek hiánya most csapódik le, és ez próbára tesz minden önkormányzatot, segítő szervezetet. De nem hagyhatjuk abba, mert a járvány megfékezése mindannyiunk felelőssége.

Mi most nagyon figyelünk arra is, hogy ebben a helyzetben az intézményrendszerrel együtt dolgozva segítsünk. Hogy mérsékeljük az ellenük irányuló negatív hangulatot, és ne azt hangosítsuk ki, hogy csak a civilek tudnak segíteni. Mert ez nem teremt jó közhangulatot sehol. Együtt kell dolgoznunk, és segíteni kell nekünk is ezt a rendszert, mert ebben a vészhelyzetben csak állami szervezésben leszünk képesek úrrá lenni a problémán. Ez nagyon fontos szempont most. Most nem annak van itt az ideje, hogy ki a jobb, kinek van hatalma a másik fölött, vagy hogy lehet még nagyobb bizonytalanságot kelteni az emberekben. Most az energiákat az összefogásra kellene fordítani, és a járvány elleni küzdelemre.

Nagy öröm azonban az, hogy azok, akik jobb helyzetben vannak, segítenek. Ez pedig tervezhetőbbé teszi a kríziskezelésünket, ami nagyon jó. Mert eddig nem kellett százezres tételekben tartalékolnunk, vagy felhalmoznunk. Nem kellett ennyire gyorsan reagálni, a szállítás-raktározás-célbajuttatás sokkal nyugodtabban történt, és persze felkereső jellegű szolgáltatással, amit most minimalizálunk.

Most sokkal nehezebb megszerveznünk bármit. De menni fog. Muszáj, hogy menjen.