- Helyzetjelentés az Igazgyöngyből • Igazgyöngy Alapítvány

Ma reggel próbáltunk egy stratégiát felállítani a következő hetekre.

Mindig egy hétre tervezünk mindenre kiterjedően, és a következő hétre vázlatosan. Ami nagyon jó, hogy mindenkivel együtt tudunk működni, akiket még eddig megkerestünk, iskolák, önkormányzatok, családsegítők, mind megértő, segítőkész, és pozitív, megoldáskereső az attitűd. Fontos szempont a segítségnyújtás, és a kollégák védelme is.

A prioritásokat tartva:
Elkezdtük a fertőtlenítőszeres egységcsomagok összeállítását. Első körben 300 csomagra tervezünk, már csomagolják a kollégáim. A családok elérését a szociális ellátórendszerrel együtt próbáljuk, nagyon köszönjük, hogy nyitottak erre.

Tájékozódunk a gyerekétkeztetésről, folyamatosan. Az önkormányzatok azon dolgoznak, hogy a leggyorsabban megoldják. Nyilván nem egyszerű, mert a kiosztás sem mehet csoportosan. Élelmiszercsomagokkal egyelőre nem segítünk, hiszen ha a gyerekétkeztetést sikerül megoldani, akkor a szokásos ritmusra számíthatunk ezen a területen, hogy a hónap végén kell segíteni.

A művészeti iskolánk működtetéséhez megkezdtük a tananyag-átdolgozásokat, illetve annak a színes fénymásolólapokból összeállított füzetnek az összepakolását, amibe a gyerekek dolgoznak majd, egyelőre egy hónapra tervezve. Ezeket névreszólóan, a gyerekétkeztetéshez kapcsolva próbáljuk eljuttatni majd, azokhoz, akiket nem tudunk az online kapcsolattartásba bevonni. A kapcsolattartás módja egyébként sokféle lesz, a Krétától a telefonos kapcsolaton át a facebook csoportig, most próbáljuk kiépíteni. 650 gyereket kell elérnünk.

A tanoda is szünetel, a folyamatos munka leginkább a facebookon folyik majd, és telefonon. Ugyanígy marad a kapcsolattartás a Baba-mama klub anyukáival is, a többi közösségi foglakozást szüneteltetjük. Bezártuk a társadalmi vállalkozásunkat is, a munkatársak szabadságon vannak.

Az adományosztást (ruha, cipő, bútor, stb.) felfüggesztjük. A kríziskezelések maradnak, de mérlegelünk mindent, hogy a legkevesebb érintkezéssel és kockázattal járjon.

Igyekszünk folyamatos információátadással lenni, hogy a kapcsolatrendszerünkben levő emberek mindenhol érezzék, van hova fordulniuk. Sajnos más megyékben nem tudunk segíteni, nincs elég kapacitásunk. Ugyanígy nem tudunk most segíteni az online tanulástámogatás technikai feltételeinek a biztosításában, most a prioritásokat tartva számunkra nem ez a legfontosabb, hanem a fertőzés kockázatának mérséklése.

Hangsúlyozottan kezeljük minden kommunikációs forrásunkon az edukációt is, figyelmeztetve a veszélyre és a megelőzés lehetőségeire felnőttet, gyereket.

Köszönjük szépen az intézmények együttműködő hozzáállását, és mindenkinek a támogatását, segítségét. Most vásárolunk, amit itt kapunk, így a pénzbeli támogatások továbbra is ezt támogatják, de megköszönjük, ha valaki tud küldeni kézfertőtlenítőt, más fertőtlenítőszereket. Reméljük, a kríziskezelésre lesz lehetőség a későbbiekben is, és lesz rá forrásunk, no meg áru is, amit megvásárolhatunk majd.