- Heti visszatekintő - Nóri posztja • Igazgyöngy Alapítvány

Ma reggel gyorsan ránéztünk a hétre, hogy összegezzük kicsit, mit dolgoztunk, miben haladtunk, milyen nehézségeink voltak.

Az iskolának ez volt a tanévzáró hete. Elkészült mind a kilenc telephelyről a tanévzáró online kiállítás. Lezártuk a tanévet, és kapcsolódva az általános iskolákhoz eljuttattuk az értékeléseket is a gyerekekhez. Jutalomkönyvet most csak az elballagó diákjainknak adtunk. Rendben van mostmár a működési engedélyünk, és beadtuk a kérelmet a köznevelési megállapodás meghosszabbítására is. Munkaügyi dolgaink is voltak, távozó és a helyükbe lépő új kollégák papírjait intéztük.

Bizonyos dolgokkal már készülünk az új tanévre, pl. a rászoruló leendő elsősöknek többek között a tornaruha, cipő méretét gyűjtjük, hogy az adományozó Visfontis megvásárolhassa azokat. Most sokan hihetnék azt, hogy ez egyszerű, nem kell más, csak a gyerek neve (ebből köveztkezve a neme) és a mérete. De pl. egy településen nem boldogulunk, mert a GDPR-ra hivatkozva egyszerűen nem adják meg ezt, sem az óvoda, sem az iskola. Csak a méreteket adták meg, név nélkül…De még a nemekhez sem tudjuk kapcsolni, ha meg mégis leadjuk valahogy, megsaccolva a nemeket, szeptemberben Hamupipőkét kell játszanunk, hogy melyik tornacipő kinek a lábára lehet jó.

Szóval, hogy jól értse mindenki, ezt olyan kiadhatatlan személyes információnak ítélik meg, ami miatt most lehet, ezeket az egyébként hátrányos helyzetű gyerekeket ki kell hagynunk a támogatásból, vagy valahogy elindulni a településen, kérdezgetve, kinek van iskolába induló gyereke, mert a neveket és a lakcímeket sem adják ki. Ez nagy plusz munka nekünk, a támogató sem érti, mi a baj…és igazából mi sem. Csak segíteni szeretnénk…. Pedig bízhatnának bennünk, évek óta dolgozunk együtt, és sehol sem probléma ez, de itt, minduntalan előjön.

A tanodánkban ezen a héten már nem volt foglalkozás, a tanodapedagógusaink pályázatokkal foglalkoztak (Grasroots, Kárpátok Alapítvány, United Way) és a nyári táborokra készültek. Az iskolával kapcsolódó papírszínházas projekt pedig a befejezéséhez közeledik, ebben a rajztanáraink is dolgoztak a héten Toldon, a gyerekekkel és a szülőkkel.

Sikeres volt a héten a Fiatal Anyukák Klubja, és az asszonyközösség heti foglalkozása is, mindkét eseményen sokan voltak, aminek nagyon örültünk. Utóbbinál, 36 felnőtt volt jelen, a gyerekekkel voltak majdcsak ötvenen…:) Ez azért nagyon jó érzés… Elkezdtük az ösztöndíjosztást is, készül a 84 igazgyöngy ösztöndíjas tanévzáró értékelése, illetve a még meglevő családi támogatásokat is folyamatosan célba juttatjuk. Volt pályázati egyeztetés a mentorral, az AKE (OSI) pályázatában, egy tervezési megbeszélés a MOL pályázatában, és voltunk élelmiszeradományért is, az Élelmiszerbank debreceni központjában.

Volt kríziskezelés, élelmiszer- és tisztítószercsomagokkal, ruha, cipőadományokkal, tápszer-, pelenka-, szemüveg-, gyógyszerkiváltásban is segítettünk, adtunk támogatást egy szűrővizsgálathoz, és felülvizsgálatokra is bejuttattunk családokat Debrecenbe. Beszedtük már a tabletek, laptopok jelentős részét, majd szeptemberben adjuk vissza, a nyár az sok kockázatot hordoz ezen a téren az eszközök biztonságát illetően, ezeket szeretnénk kiküszöbölni.

A héten készen lett (majdnem teljesen) a tanoda és a lekvárfőző fűtés- és tűzhelykorszerűsítése, megszűnik a tanodában a fatüzelésű kályhákkal a fűtés, ennek nagyon örülnek a tanodapedagógusaink, akik hősiesen vágták a fát és fűtöttek a téli hónapokban, éveken keresztül. A beruházást a 300 falus program keretében tudtuk megvalósítani. A toldi munkatársak ehhez adták a héten a háttérmunkát, a földmunkákat, takarítást, és közben, ahogy ez az esős idő engedte, a fiúk a füvet nyírták, a lányok a kézművesműhelyben dolgoztak.

Kicsit meghajtottuk most a hímzéseket is, kér fantasztikus megrendelésünk volt, hímzéssel díszített szájmaszkokra, az egyiket (100 db-ot) már célba juttatunk, itt a PIM volt a megrendelő, a másik a jövő hét elején indul majd, 200 db. Rómába, hála Kiss Henriettának. Mindkét helyen a nyitáskor adnák a látogatóiknak, ügyfeleiknek.

Ebben a hónapban zárul a 300 falus program első éve, ehhez készülnek az elszámolások, folynak az utolsó vásárlások. Közben két autónknál műszaki vizsga volt esedékes, az egyiknél húzósabb volt anyagilag, de most legalább két évig remélhetőleg nem lesz gond. (Bár épp ma kaptunk az egyikre egy kavicstalálatot…a szélvédőre…) Írjuk már a Hankook autógumiabroncs-pályázatát is, óriási segítség ez, évek óta eredményesen pályázunk hozzájuk, reméljük, az idén is sikeresek leszünk. Szerveztük a hétfőre tervezett szemétszedési akciót, még van bennünk bizonytalanság, hogy az időjárás kedvező lesz-e, vagy halasztanunk kell, de reménykedünk.

Sikeres, sok munkával teli hét volt. Mikor ezek a hétzáró megbeszélések zajlanak, és a munkatársaim beszámolnak, nagyon jó érzés tölt el. Érzem ugyanis, hogy a csapat egyre jobban, felelősebben dolgozik, és ez a fenntartás, fennmaradás nagyon fontos feltétele. Olyan messziről indultunk ezzel is. Annyi kudarcot, méltatlan vitát hagytunk már magunk mögött. És embereket is. Mert ez a munka nagy elköteleződést, és sok lemondást igényel. De jó látni, hogy rajtam kívül is meglátják benne a kollégáim is a szépet…az előremutatót…a lehetőséget. És együtt tudjuk építeni a fejlesztő segítségnyújtás útját, hogy a generációs szegénységben élő családok, gyerekek élethelyzete változhasson. 🙂

Köszönet mindenkinek, aki ehhez segítséget, támogatást ad.