- Heti záró - Ritók Nóri posztja • Igazgyöngy Alapítvány

Eltelt újra egy hét, kemény munkával, két karanténba került kollégával, de szerencsére nagyobb baj nélkül.

A járvány miatti új rendelkezések némi átszervezést igényeltek nálunk is, hiszen keddtől már nem tarthattunk csoportos rendezvényeket.

Így a tanodában a Szülői Klub felfüggesztése volt változás, az általános iskolás korúakkal megy tovább a munka, és mivel egyéni foglalkozások vannak, a középiskolásokkal is tudunk dolgozni tovább. Kiosztottuk nekik Toldon újra a laptopokat vagy tableteket, internetelérhetőséget is biztosítva ott, ahol nincsen. A többi településről is jönnek a kérések a középiskolás korosztálytól, folyamatosan. A tanodapedagógusainkat és az állandó önkénteseket, akik a gyerekekkel foglalkoznak, és utaznak ide, most már hetente teszteljük.

A Felzárkózó települések programban megtörtént a héten a focipálya műszaki átadása, bár van még egy kis munka a villanylekötéssel, a térfigyelő kamerával és a tereprendezéssel is, az önkormányzattal összefogva dolgozunk ezen. Elkészítettük a pályahasználat „házirendjét” is, reméljük, sok örömöt szerez majd a faluban ez az új közösségi színtér.

Elég sok szervezési munka is volt a héten, bővítjük az udvaron a gépkocsiparkolót, és a hét végén fejezik be az első szociális bérlakásunk kémény- és csatornajavítását, elkészült a villanykapcsolók cseréje, volt autójavítás, műszaki vizsgáztatás, és az aszalógéppel is megküzdöttek a fiúk a légterelő lemezek felszerelésével. Közben befejezték a góré építését, most már csak bele kell tenni a kukoricát, amit már korábban betakarítottak. Megkaptuk a héten az őshonos magyar gyümölcsfákat a Greendependent-től, megterveztük, hova kerülnek majd. Az asszonyok hétfőn-kedden a kézművesműhelyben dolgoztak, a karácsonyi termékeken, szerdától pedig a lekvárfőzőben, ezen a héten már kökényszedés is volt, és ebből is készült már lekvár. Csütörtökön külső élelmiszermérnöki partnerünk felügyeletével folyt a munka, nagyon örültünk, mert meg volt elégedve a haccp betartásával, az asszonyok munkájával.

Nagy örömünkre a társadalmi vállalkozásunk Szuno projektje lendületet vesz. Ez köszönhető egyrészt visszatérő szociális dizájnerünknek, aki tele motivációval és ötlettel látott neki a munkának, másrészt egy kedves pro-bono segítőnek, akivel hétről hétre egyre jobban haladunk a marketing-stratégiánk elkészítésében, sőt ehhez hamarosan segítséget is kapunk, a CEU-ról.

Készülnek persze közben karácsonyi termékek is, és ha nem is túl sok, de céges megrendelések is érkeznek, aminek nagyon örülünk. A héten pont került egy tárgyalás végére is, szerződést kötöttünk a GLS-sel, a csomagjaink szállítására, így olcsóbban tudjuk megoldani.

Kedden még megtörtént a Fiatal anyukák programjának utolsó személyes foglalkozása, innen majd online megy tovább, a csütörtöki asszonyközösségi programot pedig felfüggesztettük. A Baba-mama klubban is új időrendet dolgoztunk ki, hogy megfeleljünk a járványügyi előírásoknak. Itt amúgy is új szabályokat vezetünk be, próbáljuk a feltételeket, lehetőségeket és elvárásokat közelíteni egymáshoz.

Sok egyeztetés volt ezen a héten a patrónus programunk támogatóival, igyekszünk mindenkinek megfelelő visszacsatolást küldeni. Az egyéneket, családokat, szülinapokat támogatók mind külön dokumentációt, rögzítést, folyamatos vezetést igényelnek, egyre jobban megy a munkának ez a része is. Voltak megint egészségügyi segítségnyújtások is, időpontkérés, beszállítás, gyógyszerkiváltások, szemüvegjavítás. Kaptak megint jó néhányan kríziscsomagokat, ezeket most különösen gondosan mérlegeljük, hogy karácsonyra maradjon muníció. De ahol muszáj, ott segítünk. Egy víz számla befizetésben is segítséget nyújtottunk, egyéb támogatás terhére, mert már a szűkítő feltételének a veszélye közel volt, és összekapcsoltunk egy másik családot jogi segítségnyújtókkal is, reméljük, ők tudnak segíteni nekik. És persze próbáljuk átprogramozni, elhalasztani, újratervezni mindazt a sok programot, ami testvérosztállyal, iskolával, zenekarral, stb. már betervezett volt.

A korábban elindított online akadémiánk lassan a végére ír. Úgy terveztük, decemberben indítjuk a következőt, de a járvány miatt áttettük a második félévre. Nehéz ez, gyerekek nélkül nem megy, gond ez most egy másik programban is, amit mentorálunk, a határon túli pedagógusok sok helyen a karantén miatt nem tudják kipróbálni a gyerekekkel a feladatokat.

Az iskolai oktatásunk megy az általános iskolák mentén tovább, a középiskolásokat mi is átettük online munkaformára. Két kiállításunk lett volna még az idén, mindkettő online színtéren kerülhet csak megrendezésre, sajnos. Adományokat is adtunk, intézményi szinten is, egy települési óvodába játékadományt, a telephelyeink általános iskoláiba pedig könyvadományt, erről majd külön posztban beszámolunk.

Több cég kért újra kívánságlistát a gyerekektől, 50-50-30-16 gyereknek készül ilyen névreszóló ajándék karácsonyra, és reményeink szerint sokaknak még mellettük, hiszen naponta többször fordul meg nálunk a postakocsi, vagy a GLS, jönnek a csomagok, már a karácsonyi időszakot megcélozva.

Most, hogy így írom, a kollégák reggeli beszámolói alapján, mi minden történt, mindig újabb és újabb események jutnak az eszembe, pl. hogy ezen a héten hét online meetingben voltunk résztvevők, és egy riportban, és ahogy a naptáram nézem, a jövő hét sem lesz nyugodtabb. A telefonok, emailes megkeresések zöme már a karácsonyról szól. Hamar elkezdtünk dolgozni ebben, a facebook oldalunkon új cover-fotó készült, már az ünnepi adományozás jegyében.

Szeretnénk sok gyerekhez, családhoz elvinni az ünnepet, ebben a nehéz időszakban is. Köszönjük szépen, hogy partnereink ebben. Bár van bennem egy kis szorongás, hogy tudjuk majd ebben a megváltozott helyzetben végigmenedzselni a karácsonyi adományosztást, meg egyáltalán végigvinni még a munkát ebben az évben, de reménykeltő az a sok telefon, megkeresés, ami jelzi, nem vagyunk egyedül. Úgyhogy fáradtan, de boldogan zárjuk ezt a hetet is. Mert sokakkal összedolgozva ezen a héten is sokat tettünk egy élhetőbb világért. 🙂