Mai kedves vendégeink….
Még szeptember elején indult el a szervezése ennek a napnak. Telkiben, a Pipacsvirág Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 6/c osztályának osztályfőnöke, Kuffler Éva kezdett először adománygyűjtésbe az osztályával…majd úgy döntöttek, együtt, a gyerekekkel, a rajz szakos kolléganőjével és pár szülővel el is hozzák majd. Ha már eljönnek, akkor, gondoltuk, rajzolunk is együtt.
Erre ma került sor. Az utánfutós busz mellett két szülői kocsival érkeztek meg, tetemes adománnyal, ruhákkal, kisággyal, iskolaszerekkel…amit Toldon pakoltak ki (Balázs kollégám kicsit be is mutatta nekik a munkánkat ott.)
Közben mi a gyerekekkel Biharkeresztesen kezdtünk közös alkotásba. Nem volt egyszerű, mert három teremben fullra foglalt minden pad és szék alapból is az óráinkon, és erre jöttek még a vendég gyerekek. És nem volt egyszerű egy szegregált iskolában tanulókkal sem a közös munka, mert nagyon más szocializáció van mögöttük. A felelősség pedig ilyenkor nagy, mert az embernek nem megerősíteni kellene a sztereotípiákat, hanem csökkenteni. A közös alkotások jól sikerültek…😊Köszönet ezért a kollégáimnak, és az asszisztenseknek.
Utána még visszamentünk Berettyóújfaluba, a központba, mert szerettem volna még mesélni kicsit a gyerekeknek a megtapasztalt különbözőségek okairól. Készítettem egy kis ppt-t, „Gyerekekről gyerekeknek” címmel, amiben próbáltam megértetni ezt a sokszor felnőttek számára is nehezen érthető problémát. Nagyon csendben hallgatták végig….és láthatóan megérintette őket.
Remélem, hazaviszik Telkibe az értelmezés üzenetét. És talán egy kicsit másképp néznek majd a cigánygyerekekre. Talán nem olyan elutasítóan.
Egy-egy ilyen találkozás nagyon az ember arcába tudja tolni a szegregált oktatás tarthatatlanságát. A minta hiányát, ami nagyon fontos a kortárs csoportban.
De jó, mikor nyílnak ilyen kapuk a két világ között. Köszönöm a telki pedagógusoknak és szülőknek, hogy segítettek ebben.
(A csoportképen csak a vendég gyerekek és egy igazgyöngyös csoport van rajta…a többiek nem fértek be..:) )