- Levél a támogatóinknak • Igazgyöngy Alapítvány

Kedves Támogatóink!

Az EMMI közoktatási megállapodás felezése megrengette az Igazgyöngy művészeti iskolájának 2020/21-es tanévi indulását.

Hála azonban annak a sok-sok a munkánkat követő és velünk szimpatizáló embernek, akik azt gondolták, ezt nem lehet hagyni, két nap alatt összegyűlt az elvont 8,5 millió forint. Ezt örömmel és meghatódottsággal jelentettük be, ám a támogatások továbbra is érkeztek a számlánkra. Akkor azt mondtuk, szeptember végéig még a befutó támogatásokat erre, vagyis a jövő tanévre tartalékoljuk, hiszen a minisztériumból közölték, hogy jövőre a teljes kiegészítő támogatást elvonják tőlünk is.

Nem is reméltük, hogy a mai napon azt jelenthetjük be, hogy szeptember 30-ig átléptük a 29 milliós határt is, egészen pontosan 29 060 535 Ft -ot… 1224 utalás érkezett régi támogatóktól célzottan erre és zömében újaktól, akik eddig még nem voltak támogató partnereink. 354 utalás érkezett közvetlenül az OTP számlánkra, 202 a PayPal rendszerében, 668 pedig a Barionon. Mellette a rendszeresen utalók, programtámogatók is mellettünk maradtak, így biztosítva a szociális terület munkáját is, ők nincsenek benne ezekben a számadatokban.

Most tehát, ha újabb elvonás, változás nem lesz, két tanévre biztos az Igazgyöngy művészeti iskolájának működése. A többi területen pedig úgy tudunk tovább dolgozni, számítva a mellettünk elköteleződőkre, ahogy eddig, hiszen a költségeink 53%-át civil és céges adományok fedezik. No meg, minden lehetőséget megragadunk pályázásra, forrásteremtésre, visszaforgatva mindent a cél szerinti feladatokra. Azokra, amelyek a gyerekszegénység elleni küzdelmet jelentik, egy olyan sokpontú beavatkozásban, ami átláthatóan, társadalmi hatékonyságában mérve, tervezetten és eredményesen folyik már évek óta.

Most még egyszer szeretném – lezárásképp- megköszönni mindenkinek a támogatását, megerősítő üzeneteit, pénz-tárgyi adomány-szolgáltatás felajánlását, a mellettünk való kiállást, az ajánlásokat, amivel újabb támogatókat érhettünk el, és a média segítségét is a kihangosításban.

Önök nélkül, nélkületek nem ment volna.

Nem tudom megfejteni, mi volt ezzel az egésszel a minisztérium célja. Egészen biztosan nem a járvány elleni védekezés, mert akkor nem olyan szervezettől vonta volna el a támogatást, ami a járvány elleni védekezésből erőn felül vette ki a részét. De akárhogy is történt, abban biztos vagyok, hogy az ügynek, amit mi képviselünk, annak a társadalmi képviseletét megerősítette. És ennek tulajdonképpen örülnöm kellene… Mégsem tudok… Mert nem így kellene történnie, nem harcolnunk kellene egymással, meghazudtolva a másikat. (Bocsánat, hogy nem tudok elmenni Rétvári Bence mondata mellett, amiben azt állította, hogy mi a Budacash botrányban érintettek voltunk, mert felelőtlenül kockázatos értékpapírokba fektettük a pénzünket…mert ez nem igaz. Az Igazgyöngynek sosem voltak értékpapírjai…azt sem tudtuk, mi az a brókercég. Csupán a számlánkat vezettük a legolcsóbb helyen, egy takarékszövetkezetben, abban a naiv hitben, hogy a bankrendszerben biztonságban van a pénzünk. Muszáj vagyok ezt újra és újra elmondani, mivel ő is ezt ismétli velünk kapcsolatban, ha szóba kerülünk. )

Inkább össze kellene fognunk, a gyerekszegénység ügye ugyanis közös ügy. Az államé, a döntéshozóké, az intézményeké, a civileké. És ez nem politikai kérdés….bűn belőle azt csinálni.

Most ebben a civilek voltak azok, akik a megoldást keresték. És megmentették az oktatásunkat, ahogy reményeim szerint megmentik Iványi Gábor iskoláit és az Ámbédkárt is.

Aztán egyszer, remélem erről is tudunk majd beszélni. Hogy kinek, hol van szerepe, ereje, képessége, tudása a megoldáskeresésben….. és felelőssége.

Köszönöm mindenkinek, mindannyiunk nevében!

Köszönőképnek pedig ezt a szép igazgyöngyös illusztrációt teszem. (Doja, a cigánytűndér meséje.)

L. Ritók Nóra