- Művészeti iskola - havi összefoglaló/I. • Igazgyöngy Alapítvány
A heti záró posztokban az Igazgyöngy komplex esélyteremtő programjának más-más szeletét mutatjuk be. A négy fő terület (művészeti iskola, szociális munka, tanoda, társadalmi vállalkozás) heti váltásban összegzi a munkáját egy hónap tükrében. Ezen a héten a művészeti iskola első beszámolóját olvashatjátok, az elmúlt négy hétről.

Művészeti iskolánk 2000-ben kezdte meg működését a Berettyóújfalui Járásban. Hat településen: Berettyóújfaluban, Körösszegapátiban, Körösszakálban, Magyarhomorogon, Komádiban és Biharkeresztesen fogadjuk 612 tanítványunkat, akik 24 településről érkeznek hozzánk. Tizenegy pedagógus, hat pedagógiai munkát segítő munkatárs és egy iskolapszichológus alkotja a csapatot.
Köszönhetően a gyermekközpontú vizuális nevelésünknek, tanítványaink évente átlagban 500-nál is több díjat nyernek hazai- és nemzetközi gyermek képzőművészeti versenyeken, a világ minden pontján. Művészeti oktatásunk sajátos rendszerű, hármas fókuszú, ami a vizuális kommunikációfejlesztés, a hátránykompenzáció és a szociális kompetenciafejlesztés egyidejű megvalósulásán alapul. Rendszeresen vannak kiállításaink itthon és külföldön is.
Ez a tanév más, mint a mögöttünk álló húsz, hiszen a járványhelyzet az iskola életét is meghatározta. Nemcsak a tanítás, a programok egy része is áttevődött az online térre, de sajnos szép számmal maradtak el kirándulások, táborok, kiállítások, családi programok is.
Március óta nincs lehetőségünk a jelenléti oktatásra. A tavalyi év tapasztalata szerint a gyerekek számára az online időszakra papír alapú feladatlapokat osztottunk ki, a megoldott feladatokat a szülői-, tanulói chatcsoportokban várjuk vissza. A feladatlapok kiosztásában, visszajuttatásában több helyen a szociális étkeztetés volt a segítségünkre. Harmadik tanéve működtetjük a KRÉTA digitális naplót, ami nagyban megkönnyíthetné a munkánkat az ilyen esetekben, de tapasztalatunk szerint csekély szülő használja a rendszert a mi szülői közösségünkben, ezért hagyományosabb eszközökhöz is kell folyamodnunk. Készülünk a találkozásra a gyerekekkel, hétfőtől folytatjuk újra a műhelymunkát, mi már nagyon várjuk a kezdést!

A napi, heti, havi tanári feladataink – a feladatok küldése, fogadása, archiválása, értékelése – mellett, az elmúlt négy hétben folyamatosan dolgozunk a Gyöngysor feladatsor elkészítésén. Szeptemberre tervezzük egy száz feladatot tartalmazó, tíz feladatonként megvásárolható módszertani csomag bemutatását. Jelentkeztünk a Közösség Hete rendezvénysorozatra, elkészült az online kiállításunk, mely május 10-től lesz látható. Folyamatos előkészítése zajlik annak a 14 országot összefogó művészeti

neveléssel foglalkozó projektnek, ami a tervek szerinte 2022-től fog megvalósulni. Hatodik éve pályázunk a TESCO „Ön választ, mi segítünk” programban. Jelenleg a körösszakáli projekt van folyamatban és előkészítés alatt áll a Berettyóújfaluban, a Rákóczi iskolai telephelyünkön megvalósuló közösségi program, reméljük, hogy a tanév során
 meg is tudjuk valósítani a többszörösen átdogozott, a járványügyi szabályozáshoz alkalmazkodó programokat. Most is nyújtottunk be pályázatot, melynek keretében Komádiban a Gyermekotthonos gyerekekkel szeretnénk közösségi alkotást elkészíteni. Debrecen
i támogatóink jóvoltából anyák napi pályázatot hirdettünk tanítványaink számára, azok a gyerekek, akik készítettek édesanyjuknak ünnepi képeslapot,
 a képeslap mellett egy szép ajándékcsomaggal köszönthették anyukájukat. Pénzügyi és gazdasági adatszolgáltatásuknak az Oktatási Hivatal felé eleget tettünk és részt vettünk az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete éves közgyűlésén. Három kollégánk minősítése volt esedékes ebben a tanévben, május 7-én Kőrösi Klaudia esett át sikeresen rajta, ez úton is szeretnék gratulálni neki!
Nem volt egyszerű időszak a mögöttünk álló hónap, hónapok, de igyekeztünk pozitívan megélni. Néhány ábrát szeretnék mutatni az elmúlt négy hét pályázati eredményeiről és egy-két alkotást a nyertes rajzok közül.
Török Zita
igazgató helyettes