A Pannonhalmi Bencés Gimnázium, Egyházzenei Szakközépiskola és Kollégium és az Igazgyöngy Alapítvány kapcsolata jó néhány évvel ezelőtt kezdődött. A kapocs Hardi Titusza atya volt, aki megkeresett, és támogatást ajánlott egy hátrányos helyzetű, roma fiúnak, segítve őt, hogy végül a Gimnázium diákja lehessen. Ennek már jó néhány éve, Ötvös Pisti az idén érettségizik. És a kapcsolódás nem csupán ennyi….a Szent Márton heti rendezvényeiknek is részesei lehetünk, előadásokkal, beszélgetésekkel próbáljuk ilyenkor közelebb hozni a szegénység nehéz témáját a gyerekekhez. Az idén Barcza István tanár úr újra megkeresett, és közölte a remek hírt: az idei Szent Márton héten összegyűjtött adományokat alapítványunk gyerekszegénység elleni munkájához ajánlják fel.

Csütörtökön mi is odautaztunk. Ezen a napon is sok érdekes dolog történt, zsibvásár, tanári ereklyék árverése, beszélgetés, majd a bazilikában közös ima, aztán pedig az osztályok átalakultak pub-okká, vendéglőkké, és saját készítésű ételek árusításával folytatódott tovább az adománygyűjtés. Ki mexikói, ki kínai-konyhát, ki szendvicsbárt varázsolt oda, megfelelő dekorációval, élőzenével, műsorokkal….fantasztikus volt!
Reggel hazaindultunk (más rendezvények miatt), ám a 9/a osztály (osztályfőnökük Rácz Gergő) még egy meglepetéssel szolgált….átadták a tartós élelmiszer adományokat, amit a héten gyűjtöttek nekünk.

Az igazi meglepetés pedig este 10 után ért, Barcza tanár úr sms-vel..Az összes adomány, ami összegyűlt, rekord a rendezvény életében. 1 330 000 Ft! Ennyit gyűjtöttek össze lelkesen a diákok
(persze a szülői hátteret ne hagyjam ki), olyan gyerekek megsegítésére, akik a mai magyar társadalomban leszakadva, esélytelenül nőnek fel.