Az Igazgyöngy hagyományos rendezvénye a Tehén Napja. Épp 10 éve annak, hogy volt egy olyan akció Magyarországon is egy ideig, amikor életnagyságú tehén formákat festettek ki művészek, és ezeket elhelyezték főleg a főváros, de néha az ország más különböző pontjain is. Pályázni lehetett a lehetőségre, és 10 éve mi is megpróbáltuk. Sikerült, és elkészült az Igazgyöngy tehene is. Aztán szavazások, körút az országban….és a mienk lett abban az évben az ország legnépszerűbb tehene. A végén aukcióra bocsájtották őket, akik licitáltak rá és megvásárolták, a Bátor Tábort támogatták vele. A mienk is elkelt…egy cég, a Gravoform vette meg. Ám úgy döntöttek, nem a cégnél állítják fel, hanem visszaadták nekünk, a gyerekeknek, egy ünnepség keretében. Ez volt az Igazgyöngyben az első Tehén Napja. Azóta minden évben megszervezzük. Kezdetben a Gravoform támogatta, majd tulajdonosváltás volt, utána éveken át Vaszkó Márta fogta össze a szponzorokat, hogy megrendezhessük. Ilyenkor mindig meg is látogattak minket, és mindig újabb adományokat, és további kedves támogatókat kaphattunk tőlük…. Az ideire, a 10-re a Gravoform egykori tulajdonosa Winkler Ferenc jött el, és nem is egyedül…most is olyan vendégekkel, akiknek a segítségére eddig is számíthattunk…Köszönünk nekik is mindent!
Délelőtt megmutattuk nekik a toldi munkánkat, délután pedig ők is ott voltak a gyerekekkel…Csaknem 200 gyerekkel ünnepeltünk. A szokásos kakaóparti mellett öt helyszínen játékok, kézműves-foglalkozások, arcfestés tette emlékezetessé a napot, és persze műsor is, a táncosaink fellépése. A végén mindenki ajándékot is kapott.
Hihetetlen belegondolni, hogy már 10 éve! De nagyon jó, hogy évente összejöhetünk.
Ez a színes, gyerekrajzokkal díszített tehénke örökre összeköt minket. Meg persze valami más is…a gyerekek jövőjének az ügye.