Rólunk

Történetünk

L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy alapítója friss diplomás tanárként egyik első óráján azzal szembesült, hogy az egyetemen szerzett tudása nem lesz elég egy olyan osztályban, ahol a gyerekek többsége hátrányos helyzetű, túlkoros – egyszóval: problémás.

Egy kevésbé elhivatott pedagógus talán felemelte volna a hangját, hogy figyeljen rá ez a csapatnyi macerás gyerek, akiket általában mindenki került vagy elutasított, hiszen ilyenkor már nehéz beavatkozási pontokat, motivációt találni. Nóra viszont fogta magát, és elővette a másik szenvedélyét: leült rajzolni. Mivel kézenfekvő megoldás volt, a gyerekeket kezdte el rajzolni, akik először csak meglepődve nézték az elkészült rajzokat, aztán megdicsérték, és végül kedvet kaptak, hogy ők is csináljanak valamit.

Elkezdődött a közös munka…

„Hosszútávra tervezünk. Most tartunk a 20 éves stratégiánk tizenkettedik événél.”

Az Igazgyöngy esélyteremtő modellje

Az Igazgyöngy Alapítvány olyan komplex esélyteremtő modellt alkotott, amely a társadalom perifériájára szorult, szegregátumokban élő családoknak segít jövőképet adni, integrálódni. A megoldás sajátossága a problématérkép elkészítésén alapuló tervezés, amely időben egyszerre, összehangoltan működik. A „minden mindennel összefügg” elvet követve, a közösségfejlesztést minden elemben kiemelten kezelve, pedagógiai eszközökkel dolgozunk.

Díjak

Az Igazgyöngy Alapítvány esélyteremtő munkáját sokan-sokféleképpen ismerik el.

Díjak, amelyeket Alapítványunk kapott

2020-ban

a Civil díj döntőjében, társadalmi vállalkozás kategóriában a SZUNO projekt kapta a fődíjat.

2015-ben

a MagyarBrands Gyermekekért különdíjának nyertesei vagyunk.

2013-ban

az ERSTE Alapítvány civil szervezetek számára kiírt nemzetközi szociális innovációs pályázatán az Igazgyöngy Alapítvány díjat nyert biobrikett programjával.

2014-ben

alapítványunk kapta a Várhegyi György díjat.

2010

Alapítványunk a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzattól Az Év Civil Szervezete díjat vehette át.

2013

A SozialMarie nemzetközi szociális innovációkra irányuló pályázatán az Igazgyöngy Alapítvány biobrikett programja elnyerte a fődíjat

Vezetőink és alapítványi munkatársaink

Nevek, feladatkörök és elérhetőségek