Magyar Élelmiszerbank Egyesület – Syngenta Kft

Élelmiszerlavina pályázat

Alapítványunk már a második évben nyújtott be sikeres pályázatot vetőmagra, melyet a toldi esélyteremtő program részeként, a kiskert-és közösségi kert programban használunk fel.

A honlapunkra a program előrehaladásáról, eredményeiről folyamatosan töltünk fel majd fotókat.

A program sajtóanyaga

Számos jótékonysági programmal ellentétben az Élelmiszerlavina az egyszeri támogatáson túl jóval többről szól: a támogatottak szakmai felügyelettel termelnek többek között uborkát, burgonyát, paradicsomot, paprikát, káposztát, hagymát, így a földeken dolgozók megtanulják, hogyan termeljenek zöldségeket a saját kertjükben, s ezáltal visszavezetik őket a munka világába.

– Így adunk „hal helyett hálót”, amely tulajdonképpen a program mottója is – mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke. – A helyben megtermelt egészséges élelmiszert pedig rászoruló családok, lakosok vagy szociális intézmények lakói kapják majd.

Hazánk meghatározó növényvédelmi és vetőmag előállító vállalata, a Syngenta Kft. számára örömteli, hogy évről-évre több a boldogulásáért tenni akaró közösség, a beérkezett pályázatok közül idén összesen 27 önkormányzat és civil szervezet kap támogatást az Élelmiszerlavina keretében, hangsúlyozta Czigány Tibor, a cég ügyvezető igazgatója.

A pályázatok nagy része széles körű helyi összefogásra épül: az önkormányzatok mellett több helyen részt vesznek a munkában a helyi polgárőr egyesületek, családsegítő szolgálatok, általános iskolák, civil szervezetek is. A mezőgazdasági szakmai felügyeletet a helyi falugazdák, agronómusok és mezőgazdasági vállalkozók biztosítják, de szükség esetén természetesen a Syngenta szakemberei is rendelkezésre állnak.

A támogatott pályázatok zöme a hátrányos helyzetű országrészekből kerül ki, ahol a nagycsaládos, szociálisan rászorulók, létminimum közelében élők, kisnyugdíjasok számára hatalmas segítséget jelent az itt megtermelt élelmiszer.

Hajdú-Bihar megyében csak az Igazgyöngy Alapítvány szerepel a nyertesek között.

A Syngenta a világ egyik vezető vállalata, 90 országban van jelen és mintegy 27 000 munkatársa van. Elkötelezett célunk, hogy életre keltsük a növényekben rejlő lehetőségeket. Világszínvonalú tudományos eredményeink, globális hálózatunk, és partnereink iránti elkötelezettségünk képessé tesz minket arra, hogy növeljük a növények termőképességét, elősegítve ezzel az emberek egészségének és életszínvonalának javulását, miközben tudatosan óvjuk környezetünket. További információért keresse fel a www.syngenta.hu honlapot.

A jövő magjait vetik el Berettyóújfaluban, haon.hu, 2013. április 5.

Harminchét településen kezdődött el a munka az Élelmiszerlavina programban, agronaplo.hu, 2014. április 3.

Harminchét településen kezdődött el a munka az Élelmiszerlavina programban, veddamagyart.info, 2014. április 4.

Élelmiszerlavina program a rászorulók megsegítéséért, sokszinuvidek.hu, 2014. április 4.

Rászorulókon segít az Igazgyöngy Alapítvány az Élelmiszerlavina Programban, debmedia.hu, 2014. április 5.

Rászorulókon segített az Igazgyöngy Alapítvány

Hajdú-Bihar megyéből a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány is részt vett a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programjában. A civil szervezet Told nehéz helyzetű lakóinak adott segítséget.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Kft. negyedik alkalommal hirdette meg az Élelmiszerlavina programot, amelynek keretében össesen huszonhét önkormányzat és civil szervezet kapott támogatást. A program lényege, hogy a Syngenta által felajánlott több millió forint értékű vetőmagból a résztvevők helyben zöldségeket termeltek, az előállított élelmiszert pedig odaadták a környéken élő hátrányos helyzetűeknek.

Az Élelmiszerlavina keretében idén 45 család vett részt a programban, amelyet a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány Toldon valósított meg. A magas munkanélküliséggel, mélyszegénységgel sújtott település lakóinak az önfenntartás is meghaladja a lehetőségeit, hangsúlyozta Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője.

– Így minden segítség elkél ebben a térségben. Ki kell emelnem, hogy a közös munkában mindenki önkéntesen vett részt, így a rászorulók maguk is aktív szerepet kapnak abban, hogy Told élhetőbb település legyen.

A felajánlás keretében burgonyát, paradicsomot, hagymát, paprikát, uborkát és cukkinit termeltek a program résztvevői részben saját kertjükben, részben pedig az Alapítvány egy hektáros közösségi kertjében. Az összesen több tonnányi termény kisebb részét közösségi főzéseken használták fel, a többit szétosztották a résztvevő családok között.

Vetőmagot kaptak az önellátáshoz, Haon, 2013.09.13.