NCTA-2014-8376-D

Civilek a gyermekekért – „7 lépésben a megelőzésért” program

Kedves Érdeklődő!

Civilek a Gyermekekért logóA Civilek a Gyermekekért – „7 lépésben a megelőzésért” program a Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozásával valósul meg Budapesten és több vidéki városban, az ottani civil szervezetek és a velük kapcsolatban álló oktatási intézmények pedagógusai, valamint a szülői közösség bevonásával.

A program célja, hogy helyi szinten bővítse az előbb említett civilek, azaz a gyermekekkel napi szinten kapcsolatban álló felnőttek ismereteit a gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaélések megelőzéséről, a veszélyhelyzetek elkerüléséről, a témáról való hatékony kommunikációról.

A program a gyermekek környezetében elő civilek oktatásán, a témára való érzékenyítésén keresztül kívánja erősíteni a felnőttek felelősségvállalását a megelőzésben.

Miért elengedhetetlen, hogy civilek is tegyenek valamit ebben a fontos, ám tabunak számító témában?

A gyermekeknek szükségük van ránk, felnőttekre. Ebben a programban ezért mi azt hangsúlyozzuk, hogy a gyermekek védelme a felnőttek feladata. A felnőttek oktatásán keresztül tudunk egyre hatékonyabban fellépni úgy, hogy tudatosítjuk ennek a nehéz és sokszor elhallgatott témának a jelentőségét. Azt szeretnénk elérni, hogy a gyermekek környezetében egyre több tudatos és a felkészült felnőtt legyen, akik nyitott szemmel és nyitott szívvel tudják támogatni a hozzájuk fordulókat.

A program résztvevői megtanulhatják, hogyan beszél jenek őszintén és nyíltan erről a kényes témáról, mi az, amit fontos szem előtt tartaniuk ahhoz, hogy megfelelően tudjanak kezelni egy felmerülő helyzetet. Hiszen legtöbbször a hallgatás mögött lappangó szégyenérzet az, ami a legfőbb akadálya annak, hogy egy bajban lévő gyermek segítséget merjen kérni.

Az a tudás, ahogyan a környezetünkben élő gyermekekkel erről az érzékeny témáról hatékonyan és a gyermekek jogait maximálisan tiszteletben tartva tudjunk beszélni szerencsére mindenki számára elsajátítható.

A „7 lépésben a megelőzésért” program egy 3 órás, oktatóanyagokkal támogatott képzés keretében megadja azt az eszköztárat a résztvevőknek, amely után a „Figyeljünk a környezetünkre, figyeljünk a saját és mások gyermekeire” felfogás nem puszta szlogen lesz többé, hanem aktívan működő program.

A program másodlagos célkitűzése, hogy létrehozzunk egy szülői jelzőrendszert a közreműködő civil szervezeteken keresztül, amely összeköttetésben áll a hivatalos szervekkel, illetve azokkal a segítő szakemberekkel, akikhez probléma esetén fordulhatnak az érintettek.

• A program koordinátora a Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány.www.lelekbenotthon.hu
  • A Blátt Áfram-D2L módszer magyarországi bevezetésének szakmai felügyeletét a Család, Gyermek, Ifjúság Kiemelten Közhasznú Egyesület látja elwww.csagyi.hu
Az országos programhoz csatlakozott szervezetek

Jelentkezési lap