NCTA-2014-8330-G

Képesnek lenni

A teljesen magára maradt, elszegényedett, munkalehetőség nélkül maradt települések lakosságának élete nem változhat csupán külső hatásokra. Fontos, hogy a helyben lakók is képessé váljanak arra, hogy tegyenek sorsuk alakításáért. Ehhez nélkülözhetetlen, hogy ne csak az egymás mellett élő emberekről, hanem egy valódi közösségről legyen szó. A Toldon pár éve elkezdődött fejlesztésben egyre nagyobb szerepe van a helyi lakosságnak, azon belül is az asszonyoknak. A kezdeményezés keretében a helyi asszonyok – életkortól,származástól függetlenül – csoportosan tanulnak, beszélgetnek és cselekszenek olyan ügyek kapcsán, amelyek mindannyiuk életében fontosak: háztartásvezetés, családtervezés, gyereknevelés, konfliktusok erőszakmentes megoldása. Ismereteket, eszközöket kapva, egymást jobban megismerve a résztvevők saját életük tudatosabb vezetésére és önszerveződésre egyaránt képessé válnak.
Kirándulás – 2015. március 20.

Máriapócsi kiránduláson toldi asszonyokkal vettünk részt 2015. március 20-án a Norvég Civil támogatással megvalósuló „Képesnek lenni” projekt keretében. Busszal utaztunk, a híres kegyeleti templomhoz, mely szinte vonzotta be az asszonyokat megérkezésünk után.

Volt, aki hittel teli átéléssel elérzékenyülve csodálta a templomot, illetve többen imába foglalták kéréseiket. Páran papi áldást kértek családjuk és maguk részére melynek megtétele megnyugvást okozott számukra. Szenteltvíz hozatalára és kicsi emléktárgyak vásárlására is nyílt lehetőség, amik értékét felbecsülhetetlenné tette ezek pap általi felszentelése, megáldása.

Jó érzésekkel gazdagodva indulhattunk haza. Debrecenben kis pihenőt tartva alkalom nyílt egy könnyed sétára, nézelődésre, valamint a híres Gara Cukrászdában sütizésre.