Az Igazgyöngy esélyteremtő modellje

1. PILLÉR

Az oktatás

A szociális kompetenciák fejlesztése hármasfókuszú nevelési folyamatban.

Alapfokú művészeti iskola fenntartásával, 6 településen, 600 fő/tanév körüli tanuló létszámmal.

A legtehetségesebb diákjaink ösztöndíjprogramban részesülnek. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a 2011 szeptemberében indított programnak hála tanévenként hatvannál is több tanítványunkat tudjuk támogatni, sőt 2016/17-es tanévben szintet léptünk és bevezettük a Dragan-ösztöndíjat is, amivel kibővítettük a támogatottak körét. A tanulás érték, és az ösztöndíjprogram pontosan ezt az üzenetet erősíti meg és ott ahol a legnagyobb szükség van rá.

az elkészült agyagedény festése
agyagozás a művészeti iskolában
készül a festmény
az alkotás öröm
két fiú plakátot fest

Tanoda: online tanulástámogatás, drámajátékok, társasjáték-pedagógia, disputa

A tanodát Toldon működtetjük, hétfőtől-péntekig, 35-50 fő részvételével. A korosztály változatos, óvodás korú gyerekek mellett felnőttképzések is vannak, amelyek erősítik az alapkészségeket, felszámolják a digitális analfabetizmust.

A tanítási szünetekben táborokat szervezünk, nyáron többet is, emellett a támogatóknak köszönhetően évközben is vannak kirándulások, amelyek általában valamilyen eseményhez (kiállítás, díjkiosztó, meghívás) kapcsolódnak. Ha van rá lehetőség, akkor a tanév végéhez közeledve tanulmányi kirándulásokat is szervezünk.

2. PILLÉR

Közösségfejlesztés és munkahelyteremtés

Kríziskezelés

A beavatkozási pontok sokfélék lehetnek. Ha szükség van rá, akkor havonta többször is szervezünk ruha-, cipő-, bútor- és tűzifaosztásokat a rászoruló családok számára. Gyerekgyógyszer-programot és szemüvegprogramot működtetünk, de segítünk akkor is, ha valaki mosógéphez, centrifugához, hűtőgéphez stb. szeretne jutni. A helyi közösséggel együtt dolgoztuk ki az adományozás szabályzatát, amelyben benne van, hogy ez utóbbi segítség nincs ingyen: aki igénybe veszi, meghatározott időre önkéntes munkát vállal a közösség számára legszükségesebb területeken.

Egy családtag váratlan halála, megbetegedése esetén is segítünk: a “Melletted vagyunk” program egyéni és céges támogatók segítségével, folyamatosan működik, de az egészségügyi szolgáltatások elérésében is segítünk: hivatali ügyintézéssel, űrlapok kitöltésével, online és telefonos segítségnyújtással, vagy együttműködésben az intézményekkel azért, hogy a gyerekeket ne kelljen kiemelni a családokból.

ruhaosztás
konyha Toldon

Önfenntartási képességek fejlesztése

A stratégiánk alapja az úgynevezett „képessé tevés”. A támogatottjainkat képessé kell tennünk arra, hogy megszervezzék a saját életüket, hogy kezükbe vegyék a sorsuk irányítását és észrevegyék azokat a lehetőségeket, amelyek mindenki számára adottak, de ezek kihasználása és felismerése nem mindenki számára evidens és biztosított.

A biobrikett programunkkal egyedülálló módon hátrányos helyzetű emberek segítenek hátrányos helyzetű társaiknak abban, hogy helyben készült, magas fűtőértékű tüzelőanyaghoz juthassanak télen.

A program nemcsak a téli mínuszokat segít elviselhetővé tenni, de munkahelyeket is teremt és a jövőben a környező településeken is segíthet olcsó, de jó hatásfokú és az illegális falopásokat, ruha- gumi és szemétégetéseket visszaszorító fűtés elterjesztésében.

Épületjavítási, a lakhatási körülmények javulását célzó programokat, villanyóra-visszakötési programot, de fogamzásgátlást támogató programokat is indítottunk. Hetente megrendezzük a baba-mama klubot, és van háztartási, valamint főzési ismereteket fejlesztő klub is.

biobrikett kézi présekkel
száradnak a kész biobrikettek
betonoznak Toldon
Fotó: VÁCZY ANDRÁS
főzőklub: a közös étkezés

Közösség- és identitásfejlesztés

Hetente rendezünk tematikus programokat, amelyeket pályázatokból, önerőből és magánszemélyek támogatásával tartunk fent. Létrehoztuk a toldi asszonyok közösségét, ami olyan programokkal erősíti tovább magát, mint a Morzsóka-klub. Ezt a régi asszonyközösségek mintájára hoztuk létre, és egy közös tevékenység – ebben az esetben a főzés – mellett mindig kibeszélnek egy, a foglalkozás elején felhozott témát, lehetőleg egy olyan élethelyzetet, amivel minden asszony találkozhat a hétköznapok során. A közösség- és identitásfejlesztés az elmúlt években elérte, hogy egy integrált, erős szövetség alakult ki a résztvevők között, akik idővel képesek lesznek arra, hogy az alapítvány nélkül is megszervezzék a mindennapokat

Munkahelyteremtés

A munkahelyteremtésre irányuló törekvésünk igen erős pillérré vált az Igazgyöngy esélyteremtő programjában. Jelenleg hét állandó munkatársunk van Toldon, de ezt a számot a közeljövőben tízre bővítenénk. A környékről pedig 30-nál is több alkalmi munkavállaló csatlakozott be a munkánkba.

Mezőgazdasági programunk keretén belül nagyjából 1 hektáron termesztünk szabadföldön és fólia alatt zöldségeket, gyógynövényeket. A megtermelt zöldségekből az Amari lekvárfőző projektünk keretén belül készítünk kézműves lekvárokat, amelyek a webshopunkban, valamint Budapesten a Kabinet Galériában és az alapítvány berettyóújfalui központjában személyesen is megvásárolhatók.

Büszkék vagyunk a Szunóra is. A szó romani nyelven azt jelenti, hogy álom, és így is indult az egész projekt: álomként. A család minden tagjának munkát és lehetőséget szerettünk volna adni, ezért az igazgyöngyös gyerekek rajzai adják a mintát és inspirációt, ami végül felkerül az ötletes lakberendezési, lakástextil és egyéb ajándéktárgyakra, táskákra, noteszekre. Az álomból időközben valóság lett, és a Szuno elindult azon az úton, hogy munkahelyteremtő társadalmi vállalkozásból munkahelyteremtő vállalkozássá váljon.

3. PILLÉR

Intézményi együttműködés

Az Igazgyöngy kiemelt feladatának tekinti a helyi szintű együttműködések támogatását. Mivel a lecsúszó családok problémái nagyon összetettek, változást csak az összehangolt, egymás hatását erősítő munka hozhat. Az intézményrendszer sok esetben eszköztelen, a folyamatosan a probléma megoldásán dolgozók között gyakori a kiégés.

A civilek eszközei, lehetőségei mások, mint a hivataloké. Mi képesek vagyunk építeni a közösségi hatásokra is. A tevékenységünket leginkább a mediálás jellemzi.

Jelenti ez a mediálást a zömében roma családok és az intézmények között, de gyakran az intézményrendszer különféle ágai között is.

A kezdeti ellenséges hangot mára felváltotta az együttműködő viszony, de persze ez településenként változó, különböző szinten álló folyamat, melynek állandó fejlesztésére törekszünk. Az együttműködések kialakításához több településen alkalmaztuk az Igazgyöngy Társadalmi Kerekasztalát, és mára helyi partnereinknek számítanak a polgármesteri hivatalok, az óvodák, általános és középiskolák, a gyermekvédelmi szakszolgálat, a gyámhivatalok, a védőnői és háziorvosi szolgálat, a rendőrség, az egyházak, a Roma Nemzetiségi Önkormányzatok, civil szervezetek, a kórház, helyi vállalkozók, cégek.