A szétolvasott Told

Dinnyeszezon van, a kézműves programon is, szóval többféle dinnyekészítés közül is lehetett választani. Mivel a fagyi nyomda nagyon bejött, most a dinnye nyomda is nagy sláger volt. Olyannyira, hogy a dinnyés ablak díszt csak néhányan készítették el. A rengeteg kis dinnye nyomat azonban kis lábakon, karokkal rohangált a fehér lapokon, hol boldog arccal, hol egy kicsit borúsabban, attól függően ki mennyire vastag ecsettel esett neki a díszítésnek.

A mai kézműves foglalkozás második felében papírtányér-legyezőt készítettünk, ebben a nyári melegben ugyanis igencsak jól jöhet valami, amivel hűsíthetjük magunkat. Jöttek kisebbek és nagyobbak is, körülbelül 10 legyező készült. Festékkel és filctollal is kidíszíthették a tányérokat, volt, aki mindkettővel szívesen dolgozott. Készültek egyszerűbb, egyszínű, és igazi színkavalkádban pompázó legyezők is, sőt, néhányan az előző kézműves feladat hatására dinnyének festették ki sajátjukat. Amikor elkészültek, félretettük őket száradni, eközben a gyerekek elmentek játszani. A délelőtt végén a fa spatulákat mint a legyezők fogóit hozzátűztük a megszáradt papírtányérokhoz. Akiknek hamarabb elkészült, már ott kipróbálták, és a legyezők megfelelően működtek, remek hűsítő vált belőlük.

Július van, szünetel az ovi, így ilyenkor jó nagyra növekedik a 7 éven aluli résztvevők száma a tábori foglalkozásokon. Kicsit ezért, kicsit azért, mert amúgy is szeretjük és hasznosnak gondoljuk, a hétre két ovis foglalkozást terveztünk. Így ma délután felhúztuk bakancsunkat, hátunkra vettük hátizsákunkat és a biztonság kedvéért egy jógamatracot is elcsomagoltunk, hogy egy izgalmas erdei kalandra induljunk. Ebben a Jógakaland című könyv volt segítségünkre. Az erdőben találkoztunk Hoppal, Röpcsivel, Kukkerral, Hamukával, Cingivel és Fintorral, akikkel rögtön össze is haverkodtunk és jó barát lévén a segítségükre siettünk. Közösen küzdöttük át magunkat a megáradt patakon, majd a hegyen át denevérek és dobáló mókusok elől menekülve, pakoltunk követ, vadásztunk körtére, amíg végül jó fáradtan meg nem érkeztünk Durmi mackóhoz, akinél végre álomra hajthattuk a fejünket. Mindeközben mozogtunk sokat, beszélgettünk, terveket ötöltünk ki és olykor-olykor szerepbe bújtunk. Mivel sok az apróság, két csoportban vettek részt a gyerekek a foglalkozásokon. Volt akit teljesen behúzott a mese, partner volt, csatlakozott a játékhoz, volt, akit bizonyos időközönként megfogott a dolog és olyan is, aki végig ellenállt. Persze, ez sok minden miatt lehetett, nem eltalált feladatok és keret vagy rossz passz miatt is akár, de azért mindig jó, hogy ennyi mindenre fény derül ilyen röpke idő alatt: kit mennyire köt le egy mese, van-e a meséhez viszonya, milyen a viselkedése mese közben, mennyire befolyásolják a társak, hogyan húzható be egy a számára nem legkedvesebb tevékenységbe. Szóval jó megismerni az ovisokat, még ha ez sokszor másabb, hangosabb, szertelenebb, mint más foglalkozás. We will request 2 different state ids made by you. They will be tried by the cardholders at various areas from entering bars that utilization scanners to various foundations that sell liquor. Our cardholders will be genuinely beyond 21 years old and give immaculate cardholder pictures. This will eliminate any issue of recognition as phony because of the cardholder’s fake id picture for more analysis.

Úgy alakult, hogy délután nem lehettünk a megszokott helyünkön, így elmentünk mindenhová, hogy szétolvassuk Toldot. 11 gyerek jelentkezett a programra, velük közösen állapodtunk meg a részletekben. Kiválasztottunk hat jellegzetes helyet a faluban – be is jelöltük ezeket egy térképen – és megszavaztuk, hogy mindenhol 5 percet fogunk olvasni. Mindenki választott könyvet és elindultunk. És olvastunk a trambulinban és alatta, a vízműnél, azoknál  a nagy fáknál ott a földútnál, a pályán, a buszmegállóban, a Told táblánál. Közel két óra lett a program a sok sétával, kúton frissüléssel és hát olvasással. Persze volt, akit nem húzott be, akadtak trollok, volt aki ide-oda lapozgatva olvasta a regényét, de azt is láttuk, hogy kialakult egy pár, akik végig együtt olvastak, volt fiú, aki az idő lejárta után, felállva, elindulva is még olvasott tovább, sőt, az egyik másodikos kisfiú kiolvasott egy aprócska mesekönyvet a negyedik állomás végére. A közös élmény együtt tartotta végig a csapatot, és ez a közös élmény leginkább mégiscsak az olvasáshoz kapcsolódott: mindenkinél volt könyv, fura helyeken olvastunk, ráadásul csoportosan, szóval eléggé feltűnőek voltunk. Kaptunk is mosolyokat biciklikről, de volt, aki dudált is nekünk. Valamiféle jelenség volt ez a kis csapat. Persze ettől még nem lett jobb a szövegértésük, nem fogják falni a regényeket holnaptól, nem lett ez a legkedvesebb hobbijuk, de a pozitívabb viszonyulás foglalkozásról foglalkozásra, programról programra érzékelhető. És hát maximum ennyi a cél. Ők is érezték, hogy jó móka volt. Pedig olvastunk.

Egyszer már kihívtuk a tanodákat, most megtesszük újra, hátha a nyárba még belefér: tessék elmenni mindenfelé egy kis közösségi olvasásra, szívesen látnánk a képes beszámolókat!

Folytattuk a kedden elkezdett ötletelést a disputás csapatunkkal arról, hogy milyen programok, változások legyenek a tanodában. Egy gyors köteles játékkal ráhangolódtunk a foglalkozásra és egymásra, majd jött a nagy tanoda sztori mesélés, a kezdetektől. Mindenki hozzátett egy kis darabot, amire ő emlékezett, tetszett neki, de persze mi is segítettünk, mert hát 2012, amikor ez az egész elkezdődött Toldon, nem tegnap volt. Nagyon jó volt, ahogy szépen lassan előhívódtak a régi emlékek. És az is, hogy ezt mind velük együtt éltük meg az évek során. Egy gyors, izgis és egyben frissítő sárkány-királyfi játék után bele is vágtunk, hogy a tanoda működésre tett rengeteg javaslatukból kiscsoportban készüljön egy tízes lista. Annak alapján kellett döntést hozniuk, hogy melyek azok a javaslatok, amiknek a megvalósulását nagyon szeretnék. Két csoportban dolgoztak, majd a listák megosztásakor kiderült, hogy mind a tízes lista, mind az első három helyen szereplő javaslatok között is vannak egyezések. Szóval nagy eséllyel kerülnek majd megvalósításra ezek a változtatások. Utána még beszéltünk egy kicsit arról, hogy mi is az az érdekképviselet – bevonják a többieket is, valamint jelzik a többiektől érkező javaslatokat felénk. Mintha alakulna ez a tanoda önkormányzat… Nagyon lelkesek, a végén pedig egy fő kivételével (aki csak tag szeretne lenni) mindenki úgy nyilatkozott, hogy tevékenyen szeretne majd benne részt venni. Remek az is, hogy itt a nyár, lehet folytatni, kialakítani, hogy ősszel tényleg bele is tudjunk vágni a TÖK-be, vagyis a Tanoda Önkormányzatba.

Adél, Bogi, Daniella, Franciska, Judit, Julcsi, Máté, Orsi, Orsi, Tami

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel!