Környezetvédelem itt és ott

Mire is lehet felhasználni néhány régi, megmaradt újságpapírt? Például alkothatunk a gyerekekkel valamit belőle. Délelőtt bele is fogtunk néhány gyerekkel ebbe a munkába. Két kihalófélben lévő (rinocérosz, közönséges cserepes teknős) és egy már kihalt (stegosaurus) állat volt az alapsablon, amit a gyerekek körberajzoltak, majd a sziluettet újságpapírral töltötték ki. Így nagyon mutatós, színes, mintás képeket csináltunk az állatokról. Mialatt elkészültek a különleges teknősök, rinocéroszok, dinók, arra is volt lehetőség, hogy kicsit beszélgessünk róla, mi is történik ezekkel az állatokkal. Volt, aki elrugaszkodott a témától és inkább a húsvét témája felé fordulva egy nyulat rajzolt meg, s töltött ki újságfecnikkel.

A délutáni kézműves sarokban nyuszikat készítettünk megmaradt papírdarabokból, ragasztóból és szemecskékből. Gyors és egyszerű volt, így többen csak beugrottak egy nyuszira, de volt aki kettőt is csinált, a lányokkal pedig megalapoztuk az utána következő csajos klubot egy kis hajfonással és dumcsival.

Az eddigi csajos klubok tapasztalatai alapján a mai alkalomra úgy készültünk, hogy a beszélgetés mellett valamilyen kézműves tevékenység is legyen. Egy gyors véleményvonallal kezdünk, amin a lányoknak azzal a kérdéssel kapcsolatban kellett állást foglalniuk, hogy szívesen lennénk-e fiúk. Egy rövid megbeszélős kör után nekiálltunk néhány újságból kivágott kép átszabásának: először a nőket alakítottuk át férfiakká, majd a férfiakat nőkké. Az elkészült rajzokat felragasztottuk egy nagyobb papírra és köréjük írtuk, hogy miben jobb, könnyebb az adott nemnek. Igyekeztünk minél több oldalról körüljárni a témát, így a külső és belső tulajdonságok mellett szót ejtettünk arról is, hogy az iskolában, illetve a munkaerőpiacon férfiként vagy nőként könnyebb-e boldogulni. A lányok a dús arcszőrzetek és hosszú szempillák rajzolása közben szívesen beszélgettek a témáról, így ez az alkalom is jó hangulatban telt.

De volt ma disputa foglalkozás is, ami a környezetvédelem témáját járta körbe, melynek célja nem kisebb volt, mint a szemetelés csökkentése Toldon. Viszonylag nagy létszámmal,nyolc fővel vágtunk bele. A ráhangoló kengurus ugrálás és a mindig vicces könyök-fül játék után a gyerekek természetvédelemmel kapcsolatos hozzáállását próbáltuk megismerni egy Hova állsz? játékban, ahol különféle állítások mentén kellett véleményt formálniuk. A döntő kérdésekben (tennünk kell valamit a környezetszennyezés ellen) a többség a felelősségvállalás mellett tette le a voksát, de a mindennapi szemetelés kapcsán azonban nem érzik a problémát. Izgalmas véleményeket ismertünk meg, majd rá is kanyarodtunk a négy sarkos vitára, a vita-alapszabályok és a kézjelek átismétlése mellett. Szerintetek mi a legnagyobb probléma: az óceánok szennyezettsége? Vagy az állatfajok kipusztulása? Esetleg az, hogy szinte minden műanyagból van? Talán éppen az óriás mértékű szemetelés? Hiába nem tartják fontosnak – állításuk szerint – a szemetelést, mégis ahhoz az oldalhoz álltak a legtöbben, sőt a táborban napról napra nézett filmet a Wall-E-t is behozták példának. A második helyezett az állatfajok kipusztulása lett, ami kapcsán egy kicsit úgy érezzük, hogy volt hatása az elmúlt hetek környezetvédelmi témájának. Kerekasztal beszélgetéssel zártunk, melyben részt vett egy gyerek, egy szülő, egy tanodás és a polgármester is, persze csak szerepük szerint. Előtte kiscsoportban dolgoztak azon, hogyan lehetne a leghatásosabban visszaszorítani a szemetelést Toldon. Az érvek, gondolatok kiscsoportos és nagycsoportos megosztása is jól sikerült, de egy végső javaslat megszavazására már kicsit elfogyott az erejük. Végül a szemétszedős akció nyert előtte-utána fotókkal, amit a közösségi médiákban is megosztunk majd, figyelemfelhívásként.

Csütörtök óta minden délelőtt és délután megnéztünk egy részletet a WALL-E című meséből. Volt már többször filmezés és videózás a tanodában és táborokban is, de egy egész estés mozi általában túl hosszúnak bizonyult a legtöbb gyereknek. Ez a bontás jobban feküdt nekik, és bár nehezen indult ez is, nyugodtabbak voltak, és sokkal inkább a mesenézésekről szóltak ezek az alkalmak. Nyáron folytatjuk!

Ádám, Ági, Csenge, Dana, Dorka, Franci, Julcsi, Kinga, Máté, Orsi, Tami

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel!