Az új társasainkról

Úgy alakult, hogy a Budapest School Dabas gyerekei a karácsonyi vásáruk bevételének egy részét eljótékonykodták. Ez már önmagában egy szuper történet, számunkra pedig az teszi igazán különlegessé, hogy ennek köszönhetően új társasjátékokkal bővült a tanoda repertoárja. És az új játékok egy része már bevetésre is került. Ezekről szeretnénk írni pár gondolatot.

A Little Action a legkisebbek számára került kiválasztásra. Ez a játék két dolgot tud: cuki és segít megtanulni társasjátékozni. Az első elég egyértelmű, ha megnézitek a képeket, a másodikhoz két dolgot emelnék ki. Amíg valaki nem gyakorlott társasjátékos, addig az is feladat, hogy betartsa a körsorrendet. Ki jön, ki után. A másik társasjátékos elem, hogy kártyákat húzunk, amik meghatározzák a cselekvéseinket. Ez is evidenciának tűnik, de ha valaki még sosem kártyázott, akkor nem feltétlenül tudja, hogy mi az, hogy húzni és azt sem, hogy az meghatároz valamit számára. Ezek nekünk nagyon fontos szempontok, nem csoda, hogy sokszor előkerült az elmúlt két hétben.

A Nyunyó sem sokkal nagyobbaknak készült, de azért elég más. Például kooperatív meg dedukciós társasjáték. Mivel a kicsit nagyobbak nagy kedvence évek óta a Rókanyomon, úgy éreztük, hogy annak egy egyszerűsített, kisebbeket megszólító formája jó lehet alapozásnak. Ez még nem dőlt el. A grafika, a megidézett világ tényleg kisebbeknek szól, bizonyos szempontból viszont nehezebb, mint a Rókanyomon. Itt több a felelősség: jó kártyát kell kiválasztani és jó kérdést kell feltenni. Bár a játék nagyon könnyűre van beállítva – a korosztályhoz igazodva tudásban és kudarctűrésben -, de mi már megtapasztaltuk, hogy folyamatos rossz kérdésekkel elmaradhat a megoldás. A “nyomozás” technikai megoldása ötletes, a gyerekek is értik, élvezik, de nem látják át, hogy 3-4-5-6 kártyából melyiket érdemes választani és mit kell kérdezni a biztos sikerhez. És ami pedagógiai szempontból kifejezetten negatívum: a játék nem is tud megfelelő visszajelzést adni arról, hogy rossz döntés született. A kicsi nem veszi észre, hogy mi volt a hiba, így nem is tud tanulni belőle. Meglátjuk, milyen lesz a Nyunyó pályafutása a tanodában.

A Mysterix igazából mindenkinek jó. Szép – Djeco  kártya – és csapkodni kell benne. (Oké, nem kell, de ez nálunk a nagyon szakmai csapkodós játék kategóriába tartozik.) A feladat egyszerű: minden kártyán van egy valami, ami nem odavaló, ami kilóg – persze nem nagyon, épp ez a trükk. Szóval annyival több a feladatként is rendszeresen megjelenő kakukktojásos mókánál, hogy itt vizuálisan is próbálnak átverni minket. Gyors, látványos, jellemzően valamennyi sikerélmény mindenkinek jut, szóval szeretik, szeretjük.

A Batasaurus egyszerű ütés-vivős kártyajáték, memória elemmel megspékelve. Otthonra, szórakozásra maximum a téma miatt lehet érdekes, eléggé fejlesztő hangulata van – legalábbis nekem -, de pont emiatt a tanodai foglalkozásokba remekül beépíthető: magyarozás után jól hangol a matekra. A célunk pedig csupán ennyi volt vele.

A Tucano szintén azért került a kosárba, mert hasonlít valamire, ami népszerű nálunk. A Sushi Go! sokak kedvence az egyszerű mechanika miatt. A játékszabály elmagyarázásánál mindig az a legnehezebb, amikor a játék menetét próbáljuk megértetni. A Sushi Go! vagy a Tucano esetében ez 15-20 másodperc. A kártyák megszerzése, a leválogatás vagy kupacok választása pofon egyszerű. Itt tényleg arról van szó, hogy pikk-pakk megértjük, aztán bele kell tenni sok tucatnyi partit, hogy a finomságok is előjöjjenek. A Tucano esetében talán a pontszerzés is egyszerűbb, ami szintén öröm. Az extra akciók, amik egy kis gonoszságot és interakciót visznek a játékba szintén egyszerűek és élvezetesek. Szóval többeknél eljutottunk oda, hogy megtanultuk, értjük a működését, most pedig gyakoroljuk, hogy hogyan is lehet jól játszani, mik a megfelelő döntések. Az a tipp, hogy ebből a kártyából hamar kell újat beszerezni, mert elkopás gyanús.

Az Animix, a Bűnkeverők és a Varázs Bagázs még nem került a gyerekek elé. Mi már megtanultuk és a tavaszi szünetben, ahol több az idő, több az ember, több a nagyobb, amikor akár órákig is lehet játszani, akkor nagy segítségünkre lesznek, hiszen már most látjuk melyik kinek lesz a kedvence.

Páll Gáborral, a BPS Dabas pedagógusával
Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel!