Klubok, pályázatok

Az utóbbi időben jó sok projektünk indult, ami főleg az idősebb korosztályt érinti. Kicsit érezzük is, hogy sok, nekünk is nehéz összehangolni más dolgokkal, energiát és időt szakítani a tervezésre és végrehajtásra, de igyekszünk úgy beosztani, hogy ne terheljük túl a srácokat, hisz a középsulisok között van, aki érettségizik vagy szakmai vizsgát tesz, de az tuti, hogy mindenkinek év vége van és mindenki egy kicsit fáradtabb.

Az NI által támogatott, digitális kompetenciát célzó projektünkről előző bejegyzésünkben kicsit már meséltünk, a bemeneti méréseket a múlt héten is folytattuk a korábban hiányzó gyerekekkel. Hamarosan a programot is elkezdjük élesben.

De sok minden más is történt múlt héten, van ami elkezdődött és van, ami mérföldkőhöz érkezett, ezekről szeretnénk egy kicsit mesélni most nektek. 

Néhány éve még rendszeresen foglalkoztunk vitakultúra fejlesztéssel. Aztán egyre ritkább lett a disputa alkalmak száma, míg végül szinte teljesen megszűnt. Most viszont új erőre kapott, ugyanis a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány Egy hajóban evezünk! – közösségi vitaklubokkal a párbeszédért projektjéhez kapcsolódva ismét vitázásokba kezdtünk. Két alkalmat tartottunk március és április folyamán, összesen 6 felsős és középiskolás fiatalnak, valamint két huszonéves, ex-tanodásnak, akik ma már a munkatársaink.

Első alkalommal megismerkedtünk az érvképlettel, majd néhány egyszerűbb játék során be is gyakoroltuk hogyan is kell használni. Kipróbáltuk az érvlabdát, ahol “A napsütés jobb, mint az eső”, valamint “A számolás fontosabb, mint az olvasás” tételmondatokra kellett reagálni, majd kétsarkos vitára is sor került, ahol a toldi buszjáratok, a TikTok és a koedukált iskolák is szóba kerültek. Az alkalmat a következő vitaklub témájának kiválasztásával zártuk. Másodszor a kezdeti ráhangolódás és érvképlet felidézése után kipróbáltuk a VoxPop vitajátékot, ahol az előző vitaklubon megszavazott témához találtunk ki egy tételmondatot, ami így hangzott: Toldon ugyanazok a szolgáltatások működhetnének, mint Biharkeresztesen. Ezen az alkalmon egyébként egy döntéshozót is meg kellett hívni, mi az alapítvány egy, a toldi területen dolgozó munkatársát hívtuk meg. A két alkalom zárása múlt hét szombaton volt, amikor is részt vettünk a DIA által szervezett vitanapon Budapesten, ahol sokféle csapattal (iskolák, közösségi terek, tanodák) ismerkedtünk meg és természetesen itt is találkoztunk a már olyan ismert vitaformákkal, mint a négysarkos vita, kétsarkos vita, véleményvonal, valamint VoxPopoztunk is. Maga a vita, a felszólalás, véleménykifejezés vagy ha pont a véleményünkkel ellentétesen kell érvet felhoznunk, nem mindenkinek komfortos. A mi srácaink közül is volt, aki jobban és szívesebben tudott működni ebben a közegben és volt, akit kissé feszélyezett ez a légkör. Van, akinek már a mi kis tanodai klímánkban is nehéz volt, de a többség mégis szuperül megugrotta azt is, hogy idegen helyen, más, ismeretlen emberek között is érveljen. Nagyon büszkék vagyunk rájuk és azokra is, akik lehet csak a részvételükkel, de kipróbálták, hogy milyen vitázni. Nyáron folytatódnak majd a vitaklubok, még táborba is fogunk menni.

Van még egy harmadik, fontos projektünk. Télen nyertünk a Tesco “Ön választ mi segítünk” pályázatán. Ebben arra vállalkoztunk, hogy a felsős és középiskolás klubokra olyan témákat viszünk be meghívott szakember, kiadványok, könyvek, videók segítségével, amikről a hétköznapi klubalkalmakon nem gyakran beszélünk. Öt téma szerepel az elsődleges terveinkben: testkép és önismeret, szerelem és kapcsolatok, menstruáció és testi higiénia, internetbiztonság, zaklatás. Az első alkalmat erre a nem túl egyszerű hetünkre tűztük ki, de szerencsére ez nem csökkentette nagy mértékben a résztvevők számát, 16-ból 10 fő jött el. Két csoportban (lányok és fiúk) a szépség, külső- és belső tulajdonságok, testkép témáját jártuk körbe. Celeste Barber videói kapcsán arról beszélgettünk, hogy mi a divat, a média világa és valóság közti különbség. Megnéztük, hogy kiket követnek instán vagy TikTokon és kiderült, hogy nem csak a szép, vékony lányok és fiúk ismerősek, de vannak más testalkatú, bőrhibával rendelkező, más bőrszínű influenszerek, akiket izgalmas követni. Itt elidőzve még néhány idézetet, vers vagy dalszöveg részletet is elolvastunk a szépségről és megbeszéltük, hogy mennyire értünk egyet vele. Ezután egy-egy rajzot készítettünk, ahol azokat a külső és belső tulajdonságokat szedtük össze, amiről azt gondoljuk, hogy valakiben fontos. A lányoknak nagyjából az első ötlete volt, hogy mindenféle külső tulajdonság jelenjen meg a rajzon, amit aztán a fiú csapatnak is megtetszett.

Zárásul a NANE Egyesület Önbecsülés ábécéjéből fordítottunk fel két mondatot, amiről azt gondoltuk, hogy illik kicsit az alkalom témájához.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel!