Madarak a kertben

Nyárzáró blogként szeretnénk elmesélni az utolsó táborunk egyik extra projektjét, ami remélhetőleg végigkísér majd minket az egész tanéven keresztül.

Az egész úgy kezdődött, hogy lett egy új tanodánk. A új tanodának egy erdősávja meg egy óriási kertje sok-sok fával. Az erdősávban először leülős hely, majd kisház és mezítlábas ösvény készült. Közben a kertünk is szépült, lett filagória, játszótér és trambulin is. Gondoltuk, hogy jó lenne kihasználni az adottságokat, így beruháztunk egy kis tudásba meg eszközökbe, hogy a kertünket madárbaráttá kezdjük tenni. A harmadik táborba egy délelőtti állomásos programot terveztünk, ahol madarakkal, egy madárbarát kert kialakításához szükséges eszközökkel ismerkedtünk. 

1. állomás – Madaras játékok

Ezen az állomáson az MME honlapján található rejtvényfüzetet oldottuk meg, illetve ki lehetett próbálni Szolnoki Ágnes által illusztrált memóriakártya csomagot is, amelyben hazai madárfajokat lehet megtalálni. 

2. állomás – Madaras kézműves

Szintén egy kis témára hangoló állomás volt a madárgirland készítésünk. Mintásra festett papírból kellett különböző madárkörvonalat kivágniuk a gyerekeknek, amit aztán felfűztünk egy hosszú fonalra. 

3. állomás – Madarakról

A harmadik állomáson már komolyabban elkezdtünk foglalkozni a madarakkal. Először a Madárbarát mobil tanösvény egyik plakátját néztük meg a gyerekekkel, ahol a leggyakoribb kertben fészkelő madarak vizsgáltuk, melyiket láttuk már, melyiknek mi a neve, melyik madár tetszik nekik a legjobban. Utána egy kis elméleti síkra tértünk különböző összefoglaló képek segítségével a madarak testfelépítéséről, a különböző csőr-, láb-, toll-, tojástípusokról esett szó. A végén a távcső használatba is belekóstoltunk kicsit. 

4. állomás – Madárbarát kert eszközei

És végül eljutottunk a madárbarát kert eszközeihez. Itatót, etetőt, A és B típusú odúkat, békamenedéket, fecskepelenkát, fecskefészket és darázsgarázst néztünk meg párosítottunk a funkciójukkal. A madárbarát kalendárium segítségével átbeszéltük, hogy mikor és milyen feladataink vannak ezekkel a tárgyakkal egy-egy évben: mikor itatunk, mikor és mit teszünk majd ki az etetőbe, mikor számíthatunk tojásokra az odúban. 

Az állomások végén újra összegyűltünk a gyerekekkel és kis csoportokban kihelyeztük a békamenedékeket, odúkat, etetőt, itató és információs táblákat a kertben. 

Pörgősre és talán elég informatívra is sikerült ez az alkalom, a gyerekek többsége érdeklődő volt, szívesen vett részt a beszélgetésekben és kihelyezésben. Bízunk benne, hogy a madarak is ránk találnak és sokat tudunk majd még madarakról, állatvédelemről beszélni, így tényleg egy szép, kerek projekt tudott elindulni.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel!