Ejtőernyő

Egy leselejtezett ejtőernyőből készült el némi szabás és varrás után a saját óriáskendőnk. Egy kb. 5 méter átmérőjű kört alakítottunk ki a könnyű, lebegős anyagból, amit akár 20 gyerek is körbe tud állni egyszerre. Annak érdekében, hogy a lehető legkevésbé tépjük, szakítsuk az ernyőt, elsőként azt tanítottuk meg, hogy hogyan kell megfogni. Egymástól nagyjából egyenlő távolságban körbeállunk, aztán az anyag szélét egy kicsit feltekerve a tenyerünkbe fogjuk, és ökölbe zárjuk a kezünket, így remélhetőleg nem fog sem szétszakadni, sem kirepülni a kezünkből.

103

A legtöbb játék alapja és az egyik legegyszerűbb figura az, ha egyszerre emeljük a kezünket a fejünk fölé, és hagyjuk felrepülni az ernyőt – persze anélkül, hogy a kezünkkel elengednénk. Látszólag egyszerű, de valójában nem mindig könnyű annyira egymásra figyelni, hogy sikerüljön egyszerre mozogni. Ezen segíthet az, ha leguggolunk, ilyenkor egyrészt jobban látjuk egymást, másrészt máris kevésbé forgolódnak és nyüzsögnek a gyerekek. Innen is el lehet indítani az ernyő felemelését, aminek a hívószava nálunk a „gomba”. Nézni már ezt is nagyon szuper és érdekes, de ha néhány kör után kigyönyörködtük magunkat, tovább lehet bonyolítani, például a helycserélős játékkal. Ilyenkor kijelölünk két, egymással nagyjából szemben elhelyezkedő gyereket, akik „gombára” a többiekkel együtt emelik a magasba az ernyőt, ezután viszont gyorsan átfuthatnak alatta és beállhatnak egymás helyére.

Ha van néhány kicsi gyerek, akik közel sem tudják olyan magasra emelni a kezüket, mint a többiek, kedvezhetünk nekik azzal, hogy beülhetnek/befekhetnek középre, a többiekkel pedig felemeljük föléjük az ernyőt, ez is nagyon tetszett a kisebb óvodásoknak, amikor kipróbáltuk velük.

Csinálhatunk „iglut” is: ehhez mindenkinek fognia kell az ernyőt, „gombára” felemelni, majd úgy alábújni, hogy a hátunk mögött magunk alá húzzuk és ráülünk a szélére. A gyerekek ezt egyszerűen csak sátornak nevezik, és gyakran kérik, hogy csináljunk ilyet, mert belülről különösen jól néz ki. Ha mindenki a helyén tud maradni, akkor megpróbálhatunk a szemben ülőket figyelve egyszerre körözni valamelyik irányba.

113

Nagyon jó, ha vannak kéznél kis műanyag labdák, amiket rászórhatunk a kifeszített ernyőre. Ha kényelmes magasságban elkezdjük hullámoztatni az ernyőt, jól meg is pattogtathatjuk őket. Lehet cél, hogy az összes az ernyőn maradjon, és az is, hogy az összes kiugráljon onnan minél előbb.

„Gombával” magasra fel tudjuk repíteni a labdákat, és ilyenkor is törekedhetünk arra, hogy utána az mindegyiket sikerüljön újra elkapnunk az ernyővel, ahogy arra is, hogy egy se essen vissza rá, ez utóbbit egyébként „pattogatott kukorica” néven ismertük meg.

094

A nyár kedvencének egyértelműen a macska-egér játék ernyős változatát választották a gyerekek. Az egér az ernyő alá bújva négykézláb vagy lehasalva menekül, a macska pedig csak négykézláb mozoghat az ernyőn, miközben próbálja megtalálni és elkapni az egeret. A többiek feladata a macska dolgát nehezíteni. Ők leülnek, leguggolnak vagy letérdelnek az ernyő körül, a lényeg, hogy fogják a szélét, és hullámozva mozgatják, hogy az egér minél inkább láthatatlan legyen fölülről nézve.

000618

Julcsi gyűjteménye, vagyis az általunk ismert játéklehetőségek röviden:

 • gomba: állásból, guggolásból indított
 • hullámzás (egymás után, sorban mindenki felemeli a kezét majd vissza, mint meccsen a szurkolók)
 • helycserélés (lehet úgyis, hogy cseréljenek helyet azok, akik 10 évesek/ 2 tesójuk van…)
 • pattogatott kukorica: sok labda van az ernyőben, az összes labdát ki kell pattogtatni
 • u.a. mint az előző, de a lényeg az, hogy az összes labdát bent tartsuk
 • egy labda gurítása hullámzással (lehet pl., hogy valakihez el kell juttatni)
 • macska-egér játék: macska az ernyőn négykézláb, az egér az ernyő alatt hason, a macskának el kell kapni az egeret, a többiek az egeret azzal segítik, hogy hullámoztatják az ernyőt
 • iglu/sátor: mindenki a feneke alá húzza az ernyőt
 • szardínia: gomba után mindenki hasra fekszik és nyakához húzza az ernyőt, így csak a fejek lesznek az ernyőn belül
 • gyümölcssaláta: kiosztunk a gyerekeknek gyümölcsneveket. Amikor a játékvezető mond egy gyümölcsöt, például szilva, akkor az összes szilvának helyet kell cserélnie.
 • katedrális: hasonlít az igluhoz, azzal a különbséggel, hogy amikor azt mondja a játékvezető, hogy gomba, akkor nem az ernyő alá ülünk, hanem rá, így egy óriási levegővel teli torony fog kialakulni középen.
 • kincsvadászat a tenger alatt: különböző dolgokat elrejtünk az ernyő alatt. Gombát csinálunk és egy valakinek ki kell hozni (megbeszélés szerint) egy darab kincset vagy annyi kincset, amennyit  csak tud.