Slackline

Jó lett volna 2012 nyarán saját fákat ültetni, mert sajnos évről évre kevesebb olyan hely marad, ahová ki tudnánk feszíteni a kötelet, a programról viszont nem szeretnénk lemondani emiatt, hiszen a gyerekek szeretik és hasznos dolgokat gyakorolnak közben. Nemcsak a félelmek legyőzésére és az egyensúly megtalálására lehetünk büszkék, hanem arra is, ha a gyerekek fegyelmezetten várják a sorukat, figyelnek egymásra, segítenek a kisebbeknek (és néha a kisebbek a nagyobbaknak). Sokszor beigazolódik az is, hogy a legnehezebben kezelhető gyerekek is be tudják tartani a szabályokat, ha annak értelmét látják egy-egy, akár ehhez hasonló játék vagy feladat során.

slack3Mondják, hogy a slackline nem gyerekeknek való, talán épp amiatt, hogy nagy odafigyelést, nyugalmat igényel, nem lehet rohanni, nem érdemes kapkodni. Tapasztalataink szerint ezt ki is követeli magának a szituáció: ki hosszabb időn keresztül, ki csak rövidebb ideig – de meg tudják csinálni. És közben persze remekül érzik magukat.slack1

Kétféle pályát mutattunk be, volt sima egyenes, amin segítséggel vagy segítség nélkül mehettek végig, és volt alacsony V is, amin pedig a párok egymással szemben, egymásra támaszkodva, egyre beljebb dőlve haladtak a V egyre távolodó szárain. Utóbbit először két lábbal a földön gyakoroltuk, utána jöhetett a kötél, mert hát egyáltalán nem könnyű rábízni magunkat a másikra, és elhinni, hogy meg tudjuk tartani egymást.

slack2Az egyszerűbb pályán több gyereknek már az első héten sikerült segítség nélkül végigmennie. Ha valaki igényli a segítőt maga mellett, nehezítheti azzal az útját, hogy csukott szemmel megy végig. Ki lehet próbálni babzsákkal a fejen, aztán egy helyben megtartva az egyensúlyt lehet dobni, és ha visszadobják, elkapni.

Sokat kutattunk kifejezetten gyerekeknek kitalált kötélpálya-feladatok után, de kevés sikerrel, így általában kénytelen vagyunk magunk kigondolni, hogy mi legyen a következő kihívás a kötélen.

P1210358