Hajtogatás

 

Csillag

Látványos díszt készítettünk 14 egyszerű darabka összeillesztésével. Volt, aki a csillag minden ágát más színű papírból készítette, mások pedig fehér papírból hajtogattak és csak bizonyos részeket színeztek be. Ehhez is négyzet alakú papírokat vágtunk, az elkészítés lépése pedig itt láthatóak egy jól követhető ábrán.

DSCF1781

DSCF2051

Legyező

Elkészíteni egyszerű, az eredmény látványos, és ha ki is próbáljuk egy meleg nyári napon, rögtön egyértelmű, hogy nem hiába dolgoztunk. Először hosszú papírcsíkokat díszítettünk különféle mintákkal. Érdemes a lap mindkét oldalra rajzolni, színezni.

legyezok

Miután ez elkészült, a lapokat harmonikába hajtottuk (ez a leghosszabb, legfáradságosabb rész), és a két szélére ragasztottunk fogónak egy-egy spatulát kb. a papír közepétől, úgy hogy túllógjon a papír szélén. A másik oldalt ragasztószalaggal körbetekertük, hogy ne csússzon szét. Innentől már csak egy mozdulat összecsukni, illetve szétnyitni a legyezőnket.

20140824_202918

 Szükséges eszközök:

  • papír
  • filc, zsírkréta, ceruza vagy festék
  • technokol
  • cellux
  • spatula

Matrojska cica

Egy nagy baba, aztán egy kisebb, majd még kisebb és egy egészén kicsi…jé, még abba is fér egy icipici. Ilyen a matrjoska baba. Mindenki szívesen nézegeti, játszik vele és csodálkozik, hogy még a legkisebbnél is van kisebb. Milyen szerencse, hogy ezt nagyon egyszerűen már papírból is meg lehet csinálni. Íme a link, fotós instrukciókkal. Gyors, egyszerű és mutatós. A gyerekek hamar felfedezik, hogy a kisebbnél is lehet kisebbet csinálni.

Szükséges eszközök:

  • négyzet alakú papírok
  • filctoll

20150716_095502

Két pályamű mutatóba.

20150716_104047

20150716_102556

Pillangó

A pillangóhajtogatás, nem meglepő módon, elsősorban a lányoknak jött be, de nekik nagyon. Hihetetlen sokféle és nagy mennyiségű pillangót készítettünk a tavaszi szünetben (2013). Azért is lehetett olyan sikeres, mert nagyon egyszerű megcsinálni és mégis mutatós lett.

Kellékek:

  • színes papír
  • ceruza, filctoll

Az elkészítéshez négyzet alakú papírokra lesz szükségünk. Ezeket célszerű foglalkozás előtt kiszabni, hogy ne akkor menjen ezzel az idő. Továbbá a kész pillangó dekorációjához szükségünk lehet színes ceruzákra, filcekre. Ha ezeket fellógatjuk cérnára, szép dekorációt készíthetünk. A hajtogatás lépései a linken találhatók. Sajnos angolul, de a képek nagyon jól szemléltetik a folyamatot.

pillangó2

Ugráló béka

Az ugráló béka igazából nem is maga a hajtogatás öröme miatt tetszett meg nekünk, inkább azért, mert annyi jó játékot lehet belőle kihozni. Megnézhetjük, hogy kié ugrik messzebbre, kinek a szaltója szebb, kié tud a tenyerünkbe ugrani. Végül nyáron, drámás keretek között sikerült megtalálunk a helyét Csulánó bátor kislányának történetében.

Nem a legegyszerűbb hajtogatás, van benne egy nehezebb csavar, de minden gyereknek sikerült elsajátítani, ha többször próbálkozott vele. Azt tapasztaltuk, hogy célszerűbb kicsit vastagabb papírt használni, mert úgy a végén nagyobbat ugrik a békánk (sajnos a hátulütője, hogy kicsit nehezebb hajtani). Itt képek segítségével meg lehet nézni a hajtogatás menetét, sőt néhány jópofa játékötletet is kaphatunk.

béka1

béka