Mozgásimprovizációs festés

Sándor Éva vizuális művészeti pedagógiai terápiájának részeként ismertük meg a következő gyakorlatot. A terápiás egységből kiemelve, önállóan is nagyon hasznos feladat. A tapétaragasztós felület a kísérletezés terepe, ahol a festék nem a megszokott módon viselkedik, ezért a kezünk nyomán különös formák alakulhatnak ki. Az első szín használatakor nagyon érdekes megfigyelni, ahogy a mintázatok egymásra rétegződnek, ha pedig már több színünk van, akkor a színkeverés próbálgatására is kiváló – kezdetnek piros, sárga és kék temperát érdemes beszerezni.

Talán felesleges kiemelni, de elfelejteni még inkább bosszantó: nagyon kell figyelni a gyerekek ruhájára. Ha hosszú az ujja, mindenképp hajtsuk fel, de ha megoldható váltóruha használata, akkor adjunk rájuk legalább egy olyan pólót, amit nem sajnálnak.

ragasztós1

Festés előtt el kell kenniük a ragasztót a teljes felületen, így kezdetként mindenki lapjára öntünk egy keveset, majd a színeket is hasonló módszerrel adagoljuk. Először mindenki egy színt kap a papírjára, amiből az ujjhegyekkel már el lehet kezdeni mintákat kialakítani. A következő szín előtt kérdezzük meg a gyerekeket, hogy hová, a lap melyik részére kérik azt az alakulóban lévő műre. A terápiás foglalkozásokon zene is mindig szól festés közben.

Az első általunk tartott foglalkozáson az volt a tapasztalatunk, hogy a kisebb gyerekek nagyon érdekes mintákat alakítottak ki, a nagyobbak pedig gyönyörű színárnyalatokat kevertek. Elrontani semmiképpen nem lehet, legfeljebb túl sokáig csinálni: egy idő után a sok szép színből barna massza lesz. Ilyenkor szokták kérni a gyerekek a következő lapot.

ragasztós2

Szükséges eszközök:

  • tapétaragasztó
  • tempera több színben (érdemes nagyobb kiszerelésűeket választani)
  • legalább A/3 méretű rajzlapok

Előkészületek:

  • a tapétaragasztót bekeverni – akár előző nap
  • érdemes a ragasztót műanyag üvegbe tölteni, a kupakot mindig rátenni
  • letakarni az asztalt, amin a gyerekek festeni fognak
  • felhajtani a ruhák ujját
  • nem mindenki szeret ragasztóba nyúlni, kézzel festeni – gondoljunk rájuk, és nekik készítsünk elő más feladatot, például ecsetet, vízfestéket