Pompom

Váratlan ötlettől vezérelve került sor nálunk a pompom készítésre. Az már rejtély, hogy a pompom kellett a drámához vagy a pompomhoz alakult a dráma, de az elkészítés szempontjából nem is lényeges, ami biztos egy régi önkéntes álom vált valóra. Ékszernek, dísznek, bábnak is jó, de fejlesztő játékhoz is szuperül használható.

Sokan sokféle képen készítik mégis számunkra a legkézenfekvőbb az volt, ha egy egyszerű hétköznapi tárgyat, történetesen a villát használjuk erre a célra. A választott fonalat a villa fogas része köré tekerjük, addig, amíg úgy nem véljük, hogy elég sűrű lesz már a pomponunk. Ekkor két fog között egy jól vágó ollóval elvágjuk a fonalat. Vágunk egy kisebb darab fonalat és ezzel kötjük össze középen a villáról levágott szálakat. Két tenyerünk között kicsit összeborzoljuk, majd ollóval egy kis fazonigazítás következik és kész is vagyunk. Ezek után már csak rajtunk múlik, hogy mi mindenre fogjuk használni.

Szükséges eszközök:

  • villa
  • fonal
  • olló
  • vastagabb karton papír vagy papírdoboz

IMG_1581

2016-ban ismét a pompomok kerültek középpontba egyik nyári délelőtt. Ezúttal pompomsütik, mókás fejek és állatok készültek fonalból és színes papírból. A villa mellett egy másik tárgyat is használtunk, mégpedig az ebben a videóban bemutatott eszközt. Két darab, körülbelül 10 centiméter átmérőjű kört vágjunk ki vastagabb kartonból vagy papírdobozból, majd ezeknek a középébe is vágjunk egy-egy 3,5 centiméter átmérőjű kört.

Ennek az eszköznek a segítségével a pompom úgy készül, hogy a fonalat a két karton köré tekerjük körbe, körbe. Mikor úgy látjuk, hogy elegendő fonalat tekertünk föl (minél több a fonál, annál sűrűbb lesz a pompom), a két kör közé dugott ollóval vágjuk szét a fonalat, egy másik szál segítségével pedig kössük meg az elvágott szálakat. Innentől kezdve már csak a dekoráció van hátra és akkor mindenkinek ilyen szuper dekorációi születhetnek, mint itt a képen.

20160811_103729