Bábok

A tavaszi szünetben Szegény Dzsoni és Árnika meséjéhez kapcsolódva mutattunk be bábkészítési technikákat, így a sok-sok kacsa mellett leginkább Árnikák, Dzsonik, Östör királyok, Rézbányai Győzők és Ipiapacsok készültek.

Ujjbáb

A kicsikre is gondolva, elsőként ujjbábokat csináltunk. Ezeket egyszerűen megrajzoltuk egy rajzlapra, kiszíneztük, kifestettük és kivágtuk. A megfelelő méretek megtalálásához a legtöbben nagyobb fajta műanyag kupakot, illetve gurigákat rajzoltak körbe. Ezután következhetett a test megrajzolása a lábak nélkül. Ennek az aljára két lyukat vágtunk, egyet a mutató, egyet a középső ujjunknak, mert ezek helyettesítik a bábok lábait.

P1200649

Borítékbáb

Ebből a nagyon egyszerű bábból készült kétarcú Östör király és Rézbányai Győző is. Az alapját a bábnak egy félbevágott boríték adja, amibe az egész kezünket bele tudjuk dugni. Ezt a kis fehér lapocskát lehet dekorálni akár filctollal, akár úgy is, hogy színes papírból ragasztunk rá hajat, szemüveget, koronát vagy bármit, amit szeretnénk. De ne feledkezzünk meg a másik oldaláról sem!

boríték

Marionett

Papírgurigákból készítettünk mozgatható lábú bábokat. Mivel a héten feldolgozott mesének fontos eleme az átváltozás, így ezeket a bábokat is kétarcúnak terveztük. A mintadarab egyik oldala kacsa, a másik pedig Árnika volt, de a gyerekek munkái között volt mérges és nyugodt Östör király, illetve Dzsoni és Árnika páros is. A guriga két oldalát kifestettük, aztán amíg ez száradt, megrajzoltuk és kiszíneztük a fejeket. Száradás után felragasztottuk, közben pedig elkészültek a kezek is. A mintának a kezei/szárnyai is mozgathatóak, a foglalkozáson készülteken viszont az idő rövidsége miatt egyszerűen csak felragasztottuk. A lábakat madzagra fűzött kupakokból készítettük el, végezetül pedig hurkapálcára kötöztük a bábot.

báb