Társasjáték (Told)

Nem sokat tudtunk a társasjátékokról 2012 őszén, amikor belevágtunk ennek az elkészítésébe, nem is gondolkodtunk rajta sokat, egyszerűen csak felmerült az ötlet, hogy csináljunk egy saját társast a gyerekekkel és megcsináltuk. Hasznos tapasztalat volt, de sokkal inkább kézműves projektként tudunk rá visszagondolni, nem pedig valódi játékként. A játékélmény nem volt az igazi, viszont minden kis részletet mi készítettünk el, nemcsak a táblát, de a bábukat, a dobókockát és a kártyákat is.

társas1

Elsőként azt kértük a gyerekektől, hogy rajzolják le a házukat, ha szeretnék, akkor saját magukkal vagy a családjukkal együtt, ez adta a pálya alapját, amit csomagolópapírokra rajzoltunk. Ez egyértelműen rossz választás volt: a hatalmas, de könnyen gyűrődő és szakadó csomagolópapír nem egy ideális játéktér, ráadásul a tábla struktúrájával sem törődtünk sokat, amit érezhetően megsínylett a játék.

társas2

A belső, számokkal jelölt körön haladtak a bábuk, vagyis a feldarabolt, különböző színűre festett parafadugók.

társas4

A dobókockánál is a méret volt a legfőbb szempont, ezért egyszerűen papírból készítettük el, itt-ott be is horpadt egy kicsit a próbakör alatt, de még így is tartósabbnak bizonyult a táblánál.

társas3

Dobások juttatták el a játékosokat a kétféle speciális mezőre, ahol a közös nyári élmények ihlette plusz feladatoknak kellett megfelelni. A csillag kártyán valamilyen szituáció olvasható, ami befolyásolja a bábu továbbhaladását. Plusz lépéseket jelent például, ha valaki sok matekpéldát oldott meg, válaszolt a leveleire, beszállt a brikettezésbe, fellépett a Ki mit tud?-on, segített a kisebbeknek. Visszalépés viszont, ha a kártya szerint az illető verekedésbe keveredett, az ajtó helyett az ablakon érkezett a terembe vagy ugrált a színpadon. A kellemes események között is akadt olyan, ami hátráltatta az előrehaladást, ilyen például a sorozatnézés, a csobánkai táborozás vagy egy koncert. Persze ha kipörgeti egy önkéntes, nyilván máris előrébb találja magát a játékos. A kérdőjel kártya valamilyen aktivitást igénylő feladatot rejtett, mint például az önkéntesek neveinek felsorolása, egy tetszőleges játékostárs megdicsérése, vagy éppen fél lábon állás a következő páros dobásig.