Társasjáték (For Sale)

A kezdetek óta egyik kedvenc játékunk a For Sale, éppen ezért sokat írtunk már róla, magáról a játékról, illetve az elkészítéséről is. A tavaszi szünetben gondoltunk egyet, és egy kézműves foglalkozás alkalmával készítettünk egyet a gyerekekkel közösen is.

Hogy tartós legyen a pakli, előre vásároltunk kártyavédő tokokat (nagyobb játékboltokban kapható, kb. 700 Ft/100 db), és ezek méretéhez igazítva felvágtunk néhány rajzlapot. Reméltük, hogy több gyerek is részt vesz majd a kártyák megrajzolásában, ezért az egységes kinézet érdekében előre húztunk egy-egy vonalat a felső részre. Ezzel jeleztük, hogy felülre fog kerülni a lapok értéke, alulra pedig lehet rajzolni. Az eredeti játékban házakra megy a licitálás, mi viszont maradtunk az általunk már megszokott állatos variációnál, amihez mindenki hozzáadta a magáét – készült mindenféle a szúnyogtól az elefántig, kukactól a cápáig. Állatokat rajzolni kicsik is, nagyok is szeretnek, így szerencsére jó sok résztvevőnk volt. Néhányan végig ott ültek és rajzoltak, amíg el nem fogyott az összes papír, mások pedig csak egy-két kártya megrajzolásáig csatlakoztak, két játék közötti pihenésként.

DSCF1841A közös tárgy létrehozását sem lebecsülve, az ilyen foglalkozásokban a legértékesebb talán az együtt töltött idő. A jó hangulat valahogy sosem marad el, és ha leülünk egy asztalhoz rajzolni, hihetetlen jó beszélgetések tudnak kialakulni egy pillanat alatt. És azt nem mondhatjuk, hogy ez a munka rovására megy: annyira belelendültek a lányok, hogy két paklihoz elegendő állatot gyártottak a játékhoz. A kész képeket sorba rendeztük, megszámoztuk egytől harmincig, aztán elkészítettük a pénzkártyákat is (mindenből kettő nullától tizenötezerig, csak az ezresek hiányoznak). Zsetonok helyett most is a fémdobozok nyitófüleit használtuk.

A gyerekek nem vették zokon, hogy ezt a két paklit ajándékba szántuk a DeMós vendégeinknek, akik két játszmában küzdöttek érte a játék szabályainak gyors ismertetése után. Úgy tervezzük, hogy legközelebb már saját használatra is készítünk közösen ezt-azt, hiszen az egyik legfontosabb célunk, hogy akkor se álljon le a játék, amikor mi éppen nem vagyunk ott. Ehhez viszont a gyerekek motiváltsága mellett eszközökre is szükség van.