Halloween

Halloween, 2012

A kézműves foglalkozások leírásához képest rendhagyó beszámoló következik 2012 őszi szünetéből, amit egy halloween délutánnal ünnepeltünk. Persze a gyerekek részvételével zajlott ennek minden előkészülete is. Díszítésként készítettünk egy csillagos füzért, ami annyira tetszett mindenkinek, hogy aztán hónapokig kint lógott a kultúrház nagytermében, illetve még inkább az alkalomhoz illő dekoráció volt a pókos-macskás-tökös füzér. Az elmaradhatatlan töklámpásokat az önkéntesek meglepetésnek szánták, de megint bebizonyosodott, hogy a gyerekek előtt semmi nem marad titokban, így akadt néhány segítőnk ebben a szakaszban is.

díszítésA közös készülődést rémisztő és aranyos álarcok, jelmezek elkészítésével folytattuk…

álarcok…amíg elő nem került egy arcfestő készlet.

arcfestésKicsik és nagyok, lányok és fiúk ugyanolyan kitörő lelkesedéssel fogadták a készletet, így a délután hátralevő része az újabb és újabb kívánságok teljesítésével telt, sokan többféle arcfestést is szerettek volna látni magukon, aztán pedig különféle tetoválások iránti igényüket is benyújtották. Öröm volt teljesíteni a sok-sok kérést, így a tervezett játékaink nagy részét el is halasztottuk, bár rettentő kíváncsiak lettünk volna például a legrémisztőbb arckifejezések versenyére benevezők fotóira. Közös uzsonnával és gyerekpezsgővel zárult a nap, talán az utóbbival azért sikerült meglepetést is szereznünk.

Origami tök

Ez a hajtogatás szintén az őszi tematikához illeszkedik és remekül leköti a kicsiket és a nagyokat is, hiszen az elkészítése kellően hosszú, mégsem bonyolult, a végeredmény pedig nagyon mutatós lesz.

Szükséges eszközök:

  • narancssárga karton
  • zöld A4-es papírlap
  • olló
  • technokol
  • körző

A kartonba körző segítségével 6 darab kört rajzolunk, majd kivágjuk azokat. Miután megvan mind a hat kivágott körünk az aljáról és a tetejéről is levágunk egy keskenyebb csíkot (így lesz tök alakja a köröknek). Ezután minden darabot félbehajtunk, majd egy-egy oldalát összeragasztjuk egy másik darabbal. Még mielőtt a legutolsó darabot hozzáragasztanánk, zöld papírből készítsünk szárat, amit az utolsó kartondarabhoz ragasztunk. Ezzel együtt illesszük a más elkészült tökünkhöz az utolsó darabot és már készen is vagyunk. Fekete filctollal rajzolhatunk ijesztő fejeket is az elkészült tökre.

15045482_10209123675423164_702129199_o

20161105_151941

Forrás: https://www.facebook.com/5min.crafts/videos/769370226538898/

Tökfej papírból

Az őszi táborunk mindig október végére esik, így kapóra jön a Halloweenre készülődés. Idén (2015) egy papírtököt vittünk, és minthogy maga a Halloween nem sokat jelent nekünk, nem meglepő, hogy tök mellett macska, kutya és a szokásos dínó is elkészült.

IMG_20151029_104008

Szükséges eszközök:

  • színes papírok
  • olló
  • ragasztó
  • lyukasztó
  • fonal

Az alap elkészítéséhez egy A/4-es papírt négy egyenlő darabra vágunk. Ezeket úgy hajtjuk össze, mintha legyezőt készítenénk. Ha kész, az összecsukott legyezőt félbehajtjuk és a következő lépésben a négy darabot összeragasztjuk. Nálunk a stiftes ragasztó nem vált be, Technokollal dolgoztunk. Ragasztás közben fokozatosan nyitjuk ki a “legyezőt”, így egyre jobban látszódik a harmonika fej. Pici száradás után készíthetjük a szemeket, szájakat, füleket. Végül már csak az akasztó hiányzik: lyukasztóval készítünk egy lukat a feje búbjára, fonalat fűzünk bele és kész is a minden ünnepre adaptálható dekoráció.

IMG_20151029_104213