tolditanoda

Az Igazgyöngy Alapítvány Toldi Tanodája a legkorábbi beavatkozási pontokat keresi, a lehető legszélesebb skálán, így programkínálatunk úgy épül fel, hogy már várandósként lehet hozzánk csatlakozni, születéstől pedig igyekszünk az iskolarendszer választott végéig elkísérni a gyerekeket, támogatva az otthoni tanulási környezet működését, különös tekintettel a szülői kompetenciákra.

a mi tanodánk

Hiszünk az egyéni figyelem, az egyénre szabott fejlesztés hatékonyságában, ez határozza meg munkaszervezésünket.

A korai beavatkozással szeretnénk elérni, hogy a gyerekek ne hátránnyal kerüljenek be az intézményrendszerbe.

Az egyéni célok mellett a közösséggel kapcsolatos felelősségünk is megfogalmazható: tanodánk egy olyan közösségi színtér kíván lenni, mely modellezi, így átvehetővé teszi egy összetartó, egymás mellett és egymással jól működő közösség képét.

Célunk, hogy támogassuk a belső motiváció kialakulását egy konstruktív életpálya felé, biztosítva ehhez mindazokat a lehetőségeket, melyekre szüksége lehet az egyénnek.

2012

első nyári táboraink toldon

2013

elindulnak a tanodai foglalkozások iskolásoknak

2014

bevonjuk az ovisokat is, iskolaelőkészítő programot indítunk

2019

A tanodához kerül a baba-mama klub

2020

már a kisebb ovisokkal is foglalkozunk, tehát 0-18 éves korig mindenki járhat hozzánk

kikkel foglalkozunk?

0-3 évesekkel

A legfiatalabb korosztállyal folytatott munkánk során nemcsak a gyerekekkel, hanem az édesanyákkal és várandós kismamákkal is foglalkozik a családmentorunk. A mentor hetente egyszer személyes látogatást tesz a családok otthonában, ahol játékok és könyvek segítségével foglalkozik a gyerekekkel, és az édesanyákat is igyekszik bevonni közös tevékenységbe, támogatja az otthoni környezet változtatásait, segít a felmerülő problémák megoldásában. Hetente egyszer közösségi foglalkozást (Matató) is tartunk a 0-3 éves gyerekeknek és anyukáiknak a tanodában, ahol a közös főzés mellett játékok és kézműves tevékenységek is előkerülnek.

kis-és középső csoportos ovisokkal

Hetente egyszer csoportosan foglalkozunk a kis- és középső csoportos óvodásokkal. A foglalkozások fókuszában három nagy terület áll: az anyanyelvi kompetencia, a matematika gondolkodás, valamint a finom- és nagymozgások. A foglalkozásokat más és más tanodapedagógus tartja, de a folytonosság miatt a keretek állandóak, melyet vizuális munkarenddel is igyekszünk támogatni. Mondókázással és énekléssel kezdünk, majd 3-4 feladat következik. A foglalkozás lezárásaként pacsikört tartunk, ahol egy pacsi kíséretében minden gyerek számára igyekszünk kiemelni egy konkrét, pozitív dolgot az adott napról.  

nagycsoportos ovisokkal

Nagycsoportos óvodásoknak iskolaelőkészítő foglalkozást tartunk. A tanév elejét a gyerekek megismerésével kezdjük, ahol hét területen (általános ismeretek, anyanyelvi-és kommunikációs készségek, észlelés és érzékelés, finommotorika, matematikai gondolkodás, memória, tájékozódás) mérjük fel őket, ami alapján a későbbi foglalkozások fókuszát meghatározzuk. A foglalkozások menete minden gyerek esetében ugyanaz. Közös ráhangolódással kezdünk, melynek része lehet mondókázás, mese, társas vagy mozgásos feladat. Ezt egyénre szabott feladatok követik, ahol egy pedagógus egy gyermekkel dolgozik. A foglalkozásokat összekapcsolja még a téma, mely átszövi a csoportos és egyéni feladatokat és évszakhoz, ünnephez, népszokásokhoz, általános ismeretekhez illeszkedik.

Alsósokkal

Az alsósokkal folytatjuk az ovi végén megkezdett egyéni tanulástámogatást. Mindenkinek van egy mentora, aki hétről-hétre teljesen egyénre szabott foglalkozásterveket készít neki, tartja a kapcsolatot a családdal, követi az iskolai teljesítményét. Az egyéni foglalkozásokra is kiscsoportban érkeznek a gyerekek, így a csoportidentitás kialakítása és a szociális kompetencia fejlődésének támogatása is célunk az alkalmak során. A foglalkozások közös (titkos) köszönéssel kezdődnek, hetekig állandó társasjátékkal folytatódnak, aztán az egyéni tervek megoldása következik.Végül a titkos köszönéssel és szabad játékkal zárunk.

felsősökkel

Azt tapasztaltuk, hogy a teljesen egyénre szabott egyéni tanulástámogatás a felsősök többségénél már nem motiváló. A célunk, hogy ezzel a korcsoporttal már az önszabályozó tanulás irányába tegyünk egyre nagyobb lépéseket. Itt már proaktivitást várunk a gyerekektől: ők hozzanak tanulnivalót, ők jelentkezzenek az online alkalmaikra. MIndezek mellett közösségi alkalmakat kínálunk nekik, ahol változatos programok mellett a csapatépítés, a közösségfejlesztés a legfontosabb célunk.

középiskolásokkal

A felsősökhöz hasonlóan középiskolásaink számára is online tanulástámogatást biztosítunk, a személyes találkozást, közösségi élményt pedig klubalkalmaink adják. Hosszútávon kiemelt célunk az önálló tanulásszervezés felé mozdulás, jelenleg ehhez mentori támogatást nyújtunk azoknak, akiknél ez az igény felmerült. A középiskolás klubok részeként vitakultúra fejlesztéssel is foglalkozunk, ezenkívül sokat társasozunk, sütünk-főzünk, díszítünk és alkalmanként filmezünk, mozgunk vagy személyesen is tanulunk velük.

szülőkkel

A tanodába járó gyerekek szüleivel informálisan is rendszeresen érintkezünk a foglalkozások szervezése kapcsán. Kifejezetten nekik szóló programjaink a szülői klubok, ezek leggyakrabban általuk szervezett alkalmak, mesedélutánok vagy matekos kvízestek. Mindegyiken egy közös szülő-gyerek tevékenység van a középpontban: versenyzés, mondókázás, olvasás, főzés, kézműves, kinti vagy benti játék. Az otthoni közös tevékenységeket célozza az otthoni mesélés és a levelezős matek projektünk, és az ezekhez kapcsolódó mesekönyv és logikai játék kölcsönzés.

számok a 2021-2022-es tanévből

gyerek

egyéni
foglalkozás

önkéntes
pedagógus

napközis
tábor

társasjáték pedagógia

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean diam dolor, accumsan sed rutrum vel, dapibus et leo.

online mesélés

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean diam dolor, accumsan sed rutrum vel, dapibus et leo.

levelezős matek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean diam dolor, accumsan sed rutrum vel, dapibus et leo.

Napközis táborok

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean diam dolor, accumsan sed rutrum vel, dapibus et leo.

vitaklub

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean diam dolor, accumsan sed rutrum vel, dapibus et leo.

programelemek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean diam dolor, accumsan sed rutrum vel, dapibus et leo.

Bizalom

Úgy gondolom az mindig jó, ha egy közösségben kívülről jövő emberként el tudnak fogadni. Az én munkámban ez különösen fontos,…
Elolvasom Bizalom

Színes

A héten bizony színeztünk. Színeztünk így, színeztünk úgy, kerestünk bent színeket, kerestünk kint színeket, és talán tanultunk is ezt-azt, főleg…
Elolvasom Színes