Disc golf

Egy végtelenül egyszerű szabadtéri játék, ahol kicsik és nagyok együtt tudnak játszani. Ha arra van igényünk, hogy komolyan, versenyszerűen játsszuk, akkor nem olcsó sport, hiszen 4000 forint körül van egyetlen disc, és pályát sem könnyű találni – Budapesten például az Orczy-kertben van három kosár. De a játékkal való megismerkedéshez, a gyerekekkel elegendő néhány különböző színű, párszáz forintos frizbi, és egy nagyobb füves terület néhány fával.

A golfhoz hasonlóan itt is az a feladat, hogy a lehető legkevesebb próbálkozásból jussunk el a célhoz, ami lehet egy feltűnő színű póló, táska, bármi. Egy-egy pályát pillanatok alatt ki lehet alakítani: innen indulunk, az ott a cél, és azt a fát balról kell kerülni. És akkor itt jön az ilyen típusú játékok legszebb eleme: egyénre szabottan lehet meghatározni, hogy hány dobásból kell elérni a célt. Így a nyolc éves kislány és a 15 éves fiú ugyanolyan eséllyel indulhat a győzelemért, hiszen utóbbinak három, előbbinek hat dobása van (tehát annyi, amennyit igazságosnak gondolunk), és ha előbbi háromból, utóbbi ötből teljesíti akkor máris ő nyert, hiszen az előre meghatározottnál kevesebbre volt szüksége.

Nem az a típusú játék, ami órákra leköti a gyerekeket – legalábbis mi nem tapasztaltuk –, de nagyon jól lehet arra használni, hogy olyanok játszanak együtt, akik amúgy nem szoktak, mert nem tudnak. Egy nyugodt játékról van szó, ahol türelmesen meg kell várni egymást, ami lassan csordogál, mégis vannak benne apróbb bosszúságok, örömök, izgalmak a vége előtt is. Levezényelni sem lehetetlen küldetés, talán csak az okozhat nehézséget, hogy az ember fejben tartsa, hogy ki hányadik dobásánál tart – párhuzamosan máshol és máshol járnak, mert a szabály szerint mindig az dob, aki a legmesszebb van a céltól.

Azt lehet tehát mondani, hogy akkor érdemes elővenni a disc golfot, amikor egy kis nyugalmat akarunk csempészni a vérre menő sportok közé, és szeretnénk, ha kicsit együtt is játszanának, persze a versengés motiváló hatását sem elhagyva.

discgolf