Gumizás

A gumizás egy régi-régi játék, aminek rengeteg változata létezik. Néhány játékos meg egy összekötött gumidarab kell hozzá, és már indulhat is a móka.

P1170617

A sok variáció közül mi az alábbiakat próbáltuk ki idáig.

Az “alapjáték”
Két ember tartja a bokáján kifeszítve a gumit, a harmadik ugrál. Többen is játszhatjuk, ekkor ugyan várni kell, hogy sorra kerüljünk, de ha már belejöttünk, nagyon gyorsan váltjuk egymást, és ez nem okoz gondot. Az ugráló játékosnak egy előre megbeszélt mozdulatsort kell végrehajtania. Ha sikerül neki, akkor a következő körben már nehezebb pályán kell teljesítenie ugyanazt a gyakorlatot, ehhez a másik két játékos  magasabban – először  a lábszárán,  majd a térdhajlatában, végül a combján – tartja a gumikötelet.

P1170612

A mozdulatsorhoz néhány ötletet találhatunk ebben a videóban, de még élvezetesebb a játék, ha gyerekek találhatnak ki újabb és újabb gyakorlatokat. Ami a korosztályt és az összetételt illeti kicsik és nagyok, fiúk és lányok is szeretik ezt a játékot – vannak akik csak egy-egy kör erejéig állnak be, de olyanok is akadnak, akik sokáig élvezik az ugrálást.

“Ki szereti a …?”
Ehhez a játékhoz körben állunk, és a bokánkon tartjuk a gumit. Az egyik játékos azt mondja, hogy “Ki szereti a …” (és behelyettesít ide valamit). Ekkor akire igaz az állítás, az nem mozdul meg, a többieknek pedig gyorsan ki kell ugraniuk a körből. Ezután mindenki visszaáll, és jöhet is a következő mondat.

DSCF1974

Talán mondanunk sem kell, hogy ezt a változatot inkább a kisebb gyerek élvezik. Bár nem túl összetett játék, mégis szeretjük, mert amellett, hogy megismerünk egymásról néhány új dolgot, közben jókat beszélgetünk is.