Japán foci

A japán fociban szeretjük, hogy nincsenek kötött igényei a résztvevők számát illetően: 5-6 fővel is izgalmas a játék, de egészen nagy körben is játszható. Persze dönthetünk úgy, hogy nagy létszám esetén több csoportot alakítunk, hiszen ekkor nem telik el sok idő anélkül, hogy labdához jutnánk. Ami a korcsoportot illeti, általában a kisebbekkel játsszuk, de néha megesik, hogy egy-egy nagyobb gyerek is beáll egy kör erejéig.

DSCF1833

A játékhoz körbeállunk úgy, hogy kis terpeszben a lábaink összeérnek. Betesszük középre a labdát, és a visszaszámolás után már indulhat is az első menet – aki csak éri, elguríthatja vagy továbbütheti a labdát a körön belül. A cél az, hogy ne kapjunk gólt, akinek ugyanis átgurul a labda a lábai között, az kiesik, és ki kell állnia a körből. Egy menet eredetileg akkor ér véget, ha valaki nyer, mivel azonban két-három játékossal már nem mindig élvezetes a játék, hamarabb abbahagyhatjuk, több győztest is hirdethetünk.

Ha izgalmasabbá szeretnénk tenni, nehezíthetünk a játékon például azzal, ha úgy alakítjuk ki a kört, hogy mindenki kifelé néz, és hátrafelé focizik. További variálási lehetőséget adhat még, ha többféle méretű labdát is kipróbálunk: választhatunk focilabdát, gumilabdát, sőt ha már jól megy, játszhatjuk kislabdával is.