Kiütős

Kiütős néven ismert Toldon a partizán játék. Két egyenlő számú csapat versenyzik egymással egy előre kijelölt pályán, ahol valami jelzés mutatja a középvonalat, valamint a csapatkapitány terültét hátul. A csapatba osztás után következik a csapatkapitány, vagyis a partizán kiválasztása, aki az ellenséges csapat háta mögött várja az odaguruló vagy odapasszolt labdákat.

A játék menete: középen feldobjuk a labdát és az kezd, aki ezt el tudja kapni. A cél, hogy az egyik csapat megpróbálja kidobni a másik csapat játékosait. Fontos, hogy megbeszéljük a játék előtt, hogy a labdát megszerző ember léphet-e és ha igen, mennyit. Természetesen passzolni lehet, akár a partizánnak is. Ha valakit kidobnak, csatlakozik hátul a csapatkapitányához. Amikor az egyik félen elfogyott mindenki, a partizánon a sor, hogy megmentse a csapatát és erre három életet kap. Amennyiben ezeket elveszíti, úgy a másik csapat győz, de egy térfélcsere utána újrakezdődhet a küzdelem.

Hasonló módon a sok szabadtéri játékhoz azért szeretjük ezt, mert összeszedi a gyerekeket, segíti a kezdeti üresjáratok kitöltését. Emellett persze megpróbálja őket arra tanítani, hogy jól tudjanak csapatban játszani, megtanulják passzolni a labdát a csapaton belül, együttműködjenek egymással és figyeljenek a másikra, betartsák a szabályokat.

DSCF2038