Számháború

A számháború egy olyan stratégiai játék, amelyet célszerű szabadtéren játszani (lehetőleg fákkal és bokrokkal övezett részen). Számos variációja létezik, mi pedig az egyik legegyszerűbb formáját próbáltuk ki: az ‘ellenséges’ csapat számainak leolvasását. A játék sikeres volt, bár fontos kiemelni, hogy ebben a formában inkább hangulatfokozó játékról van szó, amit (az ellenséges zászló saját bázisára szállításával ellentétben) nem érdemes több körön keresztül játszani, mert a kiesett játékosok túl sokáig unatkozhatnak.

szamhaboru1

A játék menete:

Két csapat (pirosak és kékek) alakítása után mindenki kapott egy, a csapata színével megegyező négyjegyű számot, amit a homlokára erősített. A saját számokat tollal a kezünkre is felírtuk, hogy nehogy rosszul emlékezzünk rájuk. Ezután mindenki szétszaladt a réten és kezdetét vette a leolvasás. A gyerekek elbújhattak fák és bokrok mögött, de a kezükkel nem takarhatták el a számaikat. A számok takarásának egy különleges módját, az ún. ‘tankolást’ viszont megengedtük: ilyenkor a játékosok összedughatják a fejüket, hogy a számaik rejtve maradjanak. A kiolvasottak kiestek a játékból; a ‘háború’ pedig az egyik csapat utolsó játékosának számainak leolvasásával ért véget.

szamhaboru2

Ha hosszabb ideig szeretnénk játszani, érdemes több számkártyát készíteni, így kiesés helyett új számmal visszaállhatnak a gyerekek. Növeli a stratégiai játékelemet, ha mindkét csapatnak van zászlója, amit a saját bázisukra kell szállítani. Ebben az esetben a játék akkor ér véget, ha az egyik csapat megszerezte a másik csapat zászlóját.