Zsinórlabda

A zsinórlabdát gyakran azért használják, hogy az “igazi” sportot, a röplabdázást készítsék elő vele. Az idei nyár után viszont azt mondhatjuk: ez a játék önmagában is elég izgalmas. Nem is szeretnénk feltétlenül a röplabda irányába továbblépni, szabályos érintéseket, felállásokat tanítani. Az a célunk ezzel a sporttal, mint a többi labdás csapatjátékkal: együtt mozogni, összedolgozni, a labdaérzéket fejleszteni.

Az egész úgy indult, hogy néhány fáradt vagy éppen unatkozó gyerekkel elkezdtünk ütögetni egy gumilabdát, és igyekeztünk azt minél tovább a levegőben tartani. Aztán számoltuk, hányat tudunk ütni (néha rúgni, fejelni) anélkül hogy földet érne a labda. Végül egyre többen be szerettek volna állni, így egyszer elkezdtünk zsinórlabdázni.

CAM00771

A játék nem igényel sok előkészületet. Néhány póló, táska vagy cipő segítségével kijelöljük a pályát, és középen egy kötelet húzunk ki. Ezután már csak két csapatot kell alakítani, és indulhat is a játék egy (gumi)labdával. Mi a következő verziót játszottuk: a szerváló csapat egyik játékosa átüti a másik térfélre a labdát. Ezután minden csapatnak legfeljebb három érintéssel vissza kell juttatnia a labdát a zsinór felett az ellenfél területére. Ha leesik valakinél a labda, a másik csapat kap egy pontot, és szerválhat. Ugyanez történik, ha valaki pályán kívülre üti a labdát, és az földet is ér. Az nyer, aki az előre meghatározott pontszámot (például 30 pontot) előbb eléri.

Ahhoz, hogy élvezetes legyen a játék, szükség lehet némi gyakorlatra, hiszen ha minden ütés után a földön köt ki a labda, hamar elmehet a gyerekek kedve az egésztől. Érdemes lehet ezért először a fenti ütögetős játékkal kezdeni, de kisebbekkel az ütögetést is el lehet hagyni és dobhatjuk a labdát. Azt is tapasztaltuk, hogy jobban élvezik a kicsik és nagyok, ha külön játszhatnak, így jobban labdához jut mindenki, és nincs annyi elégedetlenkedés sem.P1220088