Rumini – Kincsesláda

Berg Judit Rumini könyvsorozatához kapcsolódik ez a játék, azonban a könyv ismerete nélkül is remek szórakozást nyújt kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt. Azért is, mert háromféle játékot találhatunk benne, nagyjából háromféle nehézségi szinten. Mindegyik játékban a célunk a kincsgyűjtés. Igen ám, de ezek a kincsek nagyon hasonlítanak egymásra, így szemfülesnek és gyorsnak kell lennünk, valamint a memóriánkat is meg kell dolgoztatnunk.

Kincskereső

Ez tulajdonképpen egy memória játék, némi csavarral, ugyanis nem párok gyűjtése a célunk, hanem az, hogy ne fordítsunk fel ugyanolyan kártyákat. A győztes az, aki a legtöbb a kártyát gyűjtötte. A gyerekek létszámától és életkorától függően variálhatjuk, hogy a kincsek közül hány kategóriát teszünk be, de legalább hárommal érdemes játszani. Nagycsoportos ovisokkal már bátran elővehető. Elsőre lehet bezavar a korábbi memóriajátékokból adódó tapasztalat, de pont ezért jó a Kincskereső, mert érdemes kicsit tágítani az ezzel kapcsolatban már kialakult mechanizmusokat.

Kincsgyűjtő

Picit nehezebb, mint az előző, mert itt már arra is kell figyelnünk, hogy szetteket gyűjtsünk a kincsekből. Ezt már inkább az iskolás évek elején járó gyerkőcöknek ajánljuk.

Kincsesláda

A három közül ez a legösszetettebb játék. Tervezésre, memóriára, gyorsaságra és rugalmasságra is szükség van a játék során. (Meg persze még csomó-csomó mindenre.) Ebben a változatban a célunk az, hogy minél értékesebb kincsgyűjteményünk legyen. Értékes egy kincs, ha senki másnak nincs vagy, ha a bankban is sok van és nekünk is. Persze kincs és kincs között amúgy is van különbség, némelyikből több van, némelyikből csak egy pár darab, ritkaságnak számít, szóval a gyűjtésnél ezt is érdemes megfontolni. A kincseket három jelölő segítségével tudjuk megszerezni, eltüntetni vagy a bankba tenni, de hogy ebben mennyire vagyunk sikeresek, ahhoz gyorsnak is kell lennünk. Viszonylag hamar vége van egy partinak, így kezdőkkel érdemes az első kör után lejátszani még egyet, amikor már világosabbak a játékszabályok és elkezd valami stratégia kirajzolódni a fejükben. Ja, és ne dőljünk be az életkori ajánlásnak, a felnőttek is élvezni fogják!