Kalaha

játék sok néven lehet ismerős: Kalaha, Mankala, Maya 6X6, Babos játék.

Hihetetlenül egyszerű szabályokkal működik: kivesszük a saját oldalunkon lévő tartók egyikéből az összes golyót/babot és az óramutató járásával ellentétesen, egyesével szétszórjuk őket. A végén pedig az nyer, akinek a gyűjtőjében több lesz. Persze van még egy-két szabály, de a mélységek itt tényleg játszva derülnek ki, érdemes beleásni magunkat.

Már régóta ismerjük, szeretjük, egymás között játsszuk is, de a gyerekeknek sokáig nem mutattuk meg. Egyrészt kissé bizonytalanok vagyunk a logikai játékokkal kapcsolatban, másrészt szervezési okokból sem könnyű. A nyári táborok során egy önkéntesnek a lehető legtöbb gyerekkel kell lennie, ritkán fér bele, hogy egy az egyben tudjunk foglalkozni valakivel. Aztán egyszer úgy alakult, hogy valakinek épp kellett mutatni valamit, mert unatkozott, és a kalaha került elő. Aztán szépen hozzáépült a matek korrepetálásokhoz, de attól függetlenül is egyre gyakrabban vesszük elő, és egyre több gyerek ismeri meg, van úgy, hogy egymással is szívesen játszanak.

maja6x6

A logikai játékok és a gondolkodás kapcsolatát nem kell ecsetelni, néhány helyen az oktatáshoz kapcsolódóan is használják őket. Nálunk például az a helyzet, hogy van egy fiú, aki az elmúlt két évben pótvizsgára kényszerült matematikából, de a játékok során tökéletesen látszik, hogy ennek semmi köze a tudásához. Kalahában például nagyon komoly ellenfél, több önkéntest is megvert már.

Jesztl Jóskának köszönhetően pedig számos logikai játékot ismerünk, a feladat tehát annyi, hogy a gyerekekhez is eljuttassuk őket.kalaha2