Pylos

A Pylos egy kétszemélyes absztrakt táblajáték, amiben egy piramist kell felépíteni. A játékosok felváltva helyezik fel a saját színükből golyóikat a táblára, a cél pedig természetesen az, hogy a te színed kerüljön fel a piramis csúcsára. Egymást után pakolgatva a golyókat ez önmagában nem is lenne izgalmas, de van két lehetőség, amivel spórolni tudunk a készletünkkel. Ha valahol a táblán négy golyó négyzet alakban egymás mellé kerül, akkor a következőkben már ezek tetejére is lehet építkezni. Amennyiben például a következő játékosnak van a pályán alacsonyabb szinten szabad golyója, azzal felugorhat ide, így a pályán kívüli készlete nem fogy. Akinek pedig sikerül egyszínű négyzetet kialakítani, az visszavehet két saját színű, szabad golyót a tábláról. Az nyer, aki az utolsó golyót teszi a piramis tetejére.

A Quartohoz és a Quoridorhoz hasonlóan itt is rövid a szabálymagyarázat, egy parti nagyon gyorsan lemegy, így tanulások előtt, közben és után is elővehetjük, táborokban pedig néhány menetre egyedül lehet hagyni vele a gyerekeket. Kinézetre is hasonlít hozzájuk, ugyanazzal a mini változattal játsszuk. Érdekes elem viszont az előzőkhöz képest, hogy ebben a játékban a golyók egymásra helyezésével kilépünk a síkból. A gúla teteje felé haladva emiatt például folyamatosan szűkül a lehetőségeink köre, ráadásul könnyen előfordulhat, hogy beszorulunk valamelyik alsóbb szintre, így hamar eldől a játék kimenetele.

Bár a népszerűségben a Pylos nem közelítette meg nálunk a két társát, ha előkerül, szívesen játszanak vele a gyerekek. Egyiküknél egyébként ez az abszolút favorit, ő simán elveri a tapasztaltabb pedagógusokat és önkénteseket is a játékban.