Quarto

Ez egy kétszemélyes, táblás játék, amit saját készítésű verzióval játszunk.

A szabálya elsőre kicsit összetett. A játéktábla 4×4 mezőből áll, ezekre egy-egy figurát helyezhetünk. Összesen 16 figura van, melyek mindegyike négy – a játék szempontjából lényeges – tulajdonsággal rendelkezik: kicsi vagy nagy, szögletes vagy kerek, világos vagy sötét, lyukas vagy tömör, és nincs két egyforma figura. A játék kezdetén a táblán nincsenek figurák. A soron következő játékos (elsőként a kezdőjátékos) a másik játékos számára kiválaszt a maradék (nem a táblán lévő) figurák közül egyet. Ezután a másik játékos a kapott figurát elhelyezi valamelyik mezőn, majd választ egy figurát a megmaradtak közül, és a másik játékosnak adja. A játék során mindig csak a még le nem helyezett figurák közül lehet választani, a táblán lévő figurák helye később már nem változtatható meg. Az a játékos nyer, aki úgy helyezi le a kapott figuráját, hogy a játéktábla valamelyik oszlopában, sorában vagy átlójában a négy mezőn olyan négy figura áll, melyek valamelyik tulajdonságukban megegyeznek (például mindegyik kicsi).

Egy-egy parti nagyon gyorsan lejátszható, ezért a tanulás mellé is beépülhet. A hasonló játékokhoz képest a csavar benne az, hogy nem magunknak kell kiválasztani olyan figurát, amivel nyerhetünk, hanem a másiknak kell olyat adnunk, hogy ne tudja jó helyre tenni. Talán azért, mert túl sok mindenre kell figyelni, nem tartozik még a kedvenc játékok közé. Vannak, akik szeretik, de néhányan nem szívesen játsszák. Jó játéknak tartjuk, érdemes lenne többet vinni és játszani vele.

Frissítés

2014 nyarára pedig az egyik legnépszerűbb absztrakt játék lett. Jó visszaolvasni, amit régebben írtunk, és külön jó, hogy sikerült előrébb lépni. Vittük, játszottuk és végül megszerették: kisebbek, nagyobbak, lányok, fiúk. Szívesen játszanak velünk, de egymás ellen is. Nehéz lenne megmondani, hogy mi győzte meg őket, de annak biztosan fontos szerepe volt, hogy megszokták, megismerték és el tudták helyezni. Nem fő játék, nem a nap fénypontja, de ha van egy légüres negyedóra akkor bármikor előkapható.

quarto

quarto2

quarto3