Perudo

Bár a játéknak létezik megvásárolható, dobozos verziója is, igazából elég beszerezni játékosonként 5 dobókockát – ha nagyon precízek akarunk lenni, akkor különböző színekben. Hivatalosan 2-6 fő játszhatja, de minél többen vagyunk, annál jobb, és ha úgy alakul, akár heten-nyolcan is működik, csak kicsit hosszabb, vontatottabb a játékmenet.

A játék során valószínűségeket számolunk, tippelünk, blöffölünk. Csupa hasznos tevékenység a társasjáték-pedagógia szempontjából. Jellemzően szeretik a srácok, mert nem bonyolult, lehet benne lazsálni, beszélgetni, nevetni és kellően izgalmas is. Hátránya, hogy ki kell találni, mit kezdjünk a kieső játékosokkal, hiszen nem minden gyereknek fekszik a megfigyelői, szurkolói szerep. Ez minden olyan játéknál gond, ahol a játékosok számára nem egyszerre ér véget a parti, úgyhogy kell rendelkezzünk megoldásokkal: bevonni más játékba (egy-, kétszemélyes játékok az első kiesőknek), feladatot adni neki (következő játék előkészítése).

Mindenki egyszerre dob a saját kockáival úgy, hogy csak ő lássa az eredményt – mi poharak helyett egyszerűen a kezünkkel szoktunk takarni. A kört kezdő játékos a saját kockáiból kiindulva mond egy darabszámot valamely kockaértékhez – leszámítva az egyest. A tőle balra ülő játékos mérlegel – szintén csak a saját dobását ismeri -, dönt az elhangzott tippről. Mondhatja, hogy nincs annyi olyan értékű kocka az asztalon – együtt mindenkinél, az egyeseket dzsókernek számolva -, ebben az esetben felfedi mindenki a dobását: ha van annyi, akkor az veszít kockát, aki ezt kétségbe vonta, ha tényleg nincs, akkor az, aki a tippet mondta. Természetesen gondolhatjuk mi is, hogy van annyi, ebben az esetben van egy olyan lehetőségünk, hogy emelünk vagy a darabszámon, vagy az értéken: az 5db 4-esnél nagyobb a 6 db 4-es, de az 5db 5-ös is. Ilyenkor továbbmegy a kör, egészen addig, amíg valaki valamelyik emelés után már nem akar továbbmenni, és kétségbe vonja az előző játékost. Ekkor megnézzük a dobások értékeit és valaki elveszít egy kockát. A harmadikféle, egyébként legritkább megoldás, az, amikor azt mondjuk, hogy az elhangzott tipp olyannyira helyes, hogy pontosan annyi van az asztalon: ezt a telitalálatot azzal díjazza a játék, hogy visszakapsz egy már elveszített kockát. Az nyer, aki a legtovább játékban tud maradni.