High society

Reiner Knizia játéka azért került a látóterünkbe, mert a licitálós mechanizmusok elnyerték a gyerekek tetszését, mi pedig kellő mennyiségű fejlesztési lehetőséget találtunk bennük.

High society célja, hogy a társadalmi ranglétrán minél feljebb jussunk. A pénzünkkel kártyákra licitálunk, melyek különböző módon befolyásolják társadalmi megítélésünket: repülőgép (7 pont), kitüntetés (duplázó), tolvaj (elveszítjük egy kártyánkat), stb. Az a játékos, akinek a végén a legkevesebb pénze van, kiszáll, nem számít, hogy a legtöbb pontot gyűjtötte-e. A licitálás kapcsán nagyon érdekes elem, hogy a pénzünknél a címletekre is figyelni kell, mert ha úgy alakul, hogy a kisebbek már nincsenek meg, akkor előfordulhat, hogy a 3000-et csak 10000-el tudjuk túllicitálni. A Bausack-hoz hasonlóan itt is kétféle licit van: vagy meg szeretnénk szerezni valamit (kitüntetés), vagy el akarunk kerülni (tolvaj). Utóbbi esetben minden befizetett pénz elúszik, előbbi esetben csak az fizet, aki megszerzi az adott kártyát.

high soc mi

Talán a leírásból is látszik, hogy a játék nem egyszerű, ráadásul ezt mi találtuk, nem tanították. Ilyenkor az első lépés, hogy elkezdünk játszani vele, egyrészt, hogy kiderüljön, jó-e egyáltalán, aztán még többet játsszuk, hogy rendesen megismerjük. Ez elengedhetetlen a magabiztos szabálytanításhoz és a sikeres közös játékhoz.

Remek érzés, amikor egy saját ötlet beválik és működni kezd. Talán nem a legnagyobb sláger, de szeretik, kérik, játsszák. Itt is el lehet mondani, hogy vannak, akik értik, akiknél megjelenik a taktika, és akad, aki nehezen követi a játék menetét. És persze azt is el lehet mondani, hogy folyamatosan látjuk a fejlődést.

high soc ők

highsoc2