Nincs kegyelem!

A No thanks, a Non merci, és az érthetetlen magyar fordítás: Nincs kegyelem!, mind ugyanannak a végtelenül egyszerű, mégis érdekes társasnak a neve. A játék célja, hogy a lehető legkevesebb mínusz pontot gyűjtsük össze, amit a kártyán szereplő szám jelöl (3-35) és ezt körönként 1-1 pénz befizetésével tehetjük meg – mindenki 11 pénzzel kezd. Aki felhúzza a kártyát, felveszi a pénzeket is, amik plusz pontot érnek. Tehát egy 11-es kártyát 11 pénzzel már megéri felvenni, de esetenként kevesebbel is – a szabályokról bővebben a linken.

A játék nagyon pörög, gyorsan kell döntést hozni, reagálni, így azokat az elemek, amiket fontosnak gondolunk, észrevétlenül, természetes módon gyakorolhatják, sajátíthatják el. Mivel szeretik a játékot és annak részének tekintik a számokat, a számolást, könnyen gyakorolhatják az egyszerű műveleteket: összeadás, kivonás. De annak mérlegelése, hogy megéri-e a kisebb rossz, esetleg később ebből még profitálhatok is, stb., szintén rendkívül fejlesztő. A helyes taktika megtalálása persze elég nehezen megy: mikor érdemes felvenni egy kártyát, ne a pénzt gyűjtsük, az nem ér annyit, stb., de gyakori játékkal ebben is gyorsan fejlődnek.

Mivel kevés a látványos elem benne, nincsenek egyéb izgalmak, nincs történet, így hamar megunhatják, ugyanakkor hamar újra kérhetik is. Nálunk már volt sláger, volt elfelejtve, mindenesetre a repertoár része, és néha nagyon jól jönnek az ilyen egyszerű, de hasznos játékok.

Egyébként boltban sem drága, de mi ezt is saját készítésű verzióban játsszuk.

IMG_4440