Strozzi

Szintén Knizia játék, ahogy a Medici is. Sőt, a Strozzi tulajdonképpen a Medici párja, hiszen itt is kereskedő hajókat irányítunk és a legnagyobb haszonra hajtunk. Érdekes azonban, hogy bár ez az újabb játék, sok szempontból visszalépés a Medicihez képest. Mivel nagyon hasonló a két játékstruktúra, érdemes letenni a voksot valamelyik mellett. Mi mostanában a Strozzival játszunk többet, aminek az egyik oka az lehet, hogy a Medici saját készítésű, nyomtatott verzióban van meg, a Strozzi pedig eredeti, és a gyerekeknél sokat számít a kivitelezés: kivenni a dobozból, széthajtogatni a táblát, megkeverni a kártyát stb.

Tartalmi szempontból a Strozzi akkor jobb döntés, ha kicsit könnyedebb játékot szeretnénk tanítani, könnyebb döntésekkel, nagyobb szerencsefaktorral. Itt a licitálás struktúrája nagyon leegyszerűsített, nagy teret kap a szerencse is. A Mediciben sokkal több döntést kell meghoznunk: mennyi pénzt áldozunk a már megszerzettből, hány árut bocsájtunk licitre, hogyan spórolunk a hellyel a hajónkon. Itt már a hajón vannak az áruk és csak a hajókért megy a harc, döntenünk csak arról kell, hogy melyik árut szállítjuk, melyik városba.
strozziKétségtelen, hogy a Medici a jobb játék, de tanítási szempontból jól használható a Strozzi is. Például ha azt gondoljuk, hogy a Medici még sok egy adott gyerekcsoportnak – egyébként több mint valószínű, hogy tévedünk -, akkor érdemes a Strozzival kezdeni.