Dobble

Egy pakli kártya, amivel a hivatalos szabály szerint ötféle játékot lehet játszani. Kedvencünk a Forró krumpli, de a gyerekekkel leggyakrabban a Tornyot és a Kutat játsszuk. Az öt játékon túl, a játékok logikáját megismerve, kis fantáziával mi is fejleszthetünk saját variációkat. Egy a lényeg mindig: nyolc kis kép van a kártyádon, és ezek közül valamelyik szimbólum szerepel a másik kártyán is – találd meg!

dobble3

Mindegyik játékvariáció elég pörgős, és az sem telt sok időbe, amíg ezek belopták magukat a gyerekek szívébe. A legszembetűnőbb előnye ezeknek a játékoknak, hogy fejlesztik a megfigyelést, a gyors reagálást, illetve a aktivizálják/bővítik a szókincset – és ezekben látunk további lehetőségeket: más képekkel készített változatokat, írott szavakat tartalmazó kártyákat – de nem csak emiatt szeretjük.

dobble

Szeretjük azért, mert kicsi, elfér a zsebünkben, és játék közben sem igényel sok helyet, játszhatjuk tehát a szabadban, a fák árnyékában üldögélve is. Szeretjük, mert gyors, így nem unják meg, szívesen játszanak még egyet. Szeretjük azért, mert nagyon figyelnek a játék közben. Szeretjük a könnyű szabályok miatt is, mert így sokszor játsszák már nélkülünk is a gyerekek. Szeretjük azért, mert sokan tudnak egyszerre részt venni benne, a legkülönfélébb életkorú gyerekek – mert lehet az óvodások első társasjáték-élménye, de jó levezetés lehet komoly játékosoknak két komplex játék között, és ami talán a legfontosabb: megnyerhetünk vele a társasjátékoknak olyanokat, akik még nem sok tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren.

dobble2Szeretjük, mert a gyerekek is szeretik.