Römi

A Römi egy komplex, de mégis könnyen tanulható kártyajáték, amit játszhat akár kettő, de akár nyolc játékos is. Sok változata létezik; mi az ún. handrömit játszottuk, mert ezzel a változattal a legegyszerűbb az alapokat megtanulni. Valójában azért kezdtünk el römizni, mert úgy gondoljuk, nagyon jó felvezetése lehet a Kanasztának: a römi ismerete után egyszerűbb lesz a Kanaszta szabályait megérteni és alkalmazni.

A römiben elég sok lehetőség van arra, hogy valaki hibázzon, ezért a parti alatt minden játékosnak figyelnie kell a saját és a többiek kombinációit is. Mindezek miatt nálunk folyamatos ellenőrzés alakult ki a lepakolások vizsgálata során. Habár a lapok értékét számolni kell a játék alatt, mégsem érezte senki demotiválónak (vagy túl soknak) a számolást. Természetesen a hibázást nem tekintettünk csalásnak; ha valaki rosszul rakott össze egy kombinációt, felhívtuk rá a figyelmét, és máris folytattuk a játékot. Pozitív élmény volt, hogy míg az első körökben csalónak hívták egymást kisebb-nagyobb hibák vétésekor, a játék végére közösen próbálták a hibákat orvosolni vádaskodás nélkül.

römi

Ezt a játékot csak a nagyobbakkal játszottuk, mivel a nehézségi szintje túl magas lenne a kicsiknek. A nagyoknak viszont tetszett, mert viszonylag kevés szabály mellett egy egészen komplex játékot tanulhattak meg. A römi nagy előnye az is, hogy különböző stratégiákat lehet a győzelem érdekében kialakítani: volt, aki a biztonságos szakaszos lepakolást választotta, de volt, aki bátran kockáztatott, és várt a handolási lehetőségre. Így mindenki megtalálhatta a számára ideális játéktempót, ami nagyon fontos ahhoz, hogy különböző egyéniségek ugyanannyira megszerethessenek egy adott játékot.