Vigyáz(z)6!

Furcsa, hogy van játék, aminek a címében nemcsak betű, hanem szám, zárójel és felkiáltójel is van, mégis nagyon örültünk neki, hogy megismertük. Az egyik legnagyobb előnye, hogy már két játékossal is működik (bár kevésbé izgalmas), de akár tízen is bekapcsolódhatnak egyszerre, azóta is kevés ilyet találtunk. A 104 lapos pakliból minden játékosnak tízet osztunk, négyet pedig felfordítva az asztalra teszünk, mégpedig növekvő sorrendben, egymás alá. Innen indulhat a játék.

Miután mindenki választott egyet a kezében tartott lapok közül, azokat egyszerre fordítjuk fel, mint egy vaklicitnél. Mindig a legkisebbel kezdjük, és utána növekvő sorrendben illesztjük be őket a négy sor valamelyikébe. A Typóval ellentétben itt csak a lent lévő kártyáktól jobbra tehetjük le a lapjainkat. Két egyszerű szabály határozza meg a szám helyét. Minden sorban meg kell tartanunk a növekvő sorrendet, illetve ha a kezünkben tartott lap több számnál is nagyobb, akkor közülük a legmagasabb értékű lap mellé kell letennünk, vagyis a két szám között a lehető legkisebb különbségnek kell lennie.

561326

Ha valamelyik játékos a lent lévő számoknál kisebbet tesz, fel kell vennie egy tetszőleges sort, aminek a helyére leteheti a kijátszott lapot. Ezek a felvett kártyák nem kerülnek vissza a játékba, hanem mínusz pontokat jelentenek a játék végén: annyit, ahány ökörfej szerepel rajtuk. A játék győztese nyilván az lesz, aki a legkevesebb ökröt gyűjti be. Még egy esetben kell lapokat felvennünk, mégpedig akkor, ha a sorban, ahová a fenti két szabály alapján illeszkedik a szám, ez lenne a hatodik lap. Ebben az esetben az adott sor öt lapját felvéve, azok helyére tehetjük le a kártyánkat.

Tagadhatatlanul van szerepe a szerencsének is, de valamennyi taktikázás is belefér, amiből jó esetben egy pörgős, laza játék alakulhat ki, rosszabb esetben vagy sok játék után viszont elég mechanikussá tud válni. A mi paklinkban ökrök helyett csillagok jelölik a kártyák értékét, ez némelyik gyereknek annyira megtetszett, hogy a játék és a többiek céljával ellentétben ő minél több csillag összegyűjtésére törekedett. Volt olyan, aki rettentően elszomorodott, amikor több csillagot kellett felvennie, és bár messze volt még a vége, feladta és ott hagyta a többieket a játék közepén. Arra is jól oda kellett figyelnünk, hogy a felhúzott kártyákból ne válogassanak a gyerekek a kezükben tartottak helyett. De mindennek ellenére, vagyis attól függetlenül, hogy időnként nagy kavarodás tud kialakulni belőle, megéri időnként elővenni és lejátszani néhány fordulót, ha számos, de nem túlzottan számolós játékra vágyunk.

483412