Die Sieben Siegel

A hét jel tulajdonképpen a Rikiki továbbfejlesztett változata, mi mégis ezt kezdtük el hamarabb játszani. Ennek két oka lehet. Egyrészt a játék szerzőjét, Stefan Dorrát nagyon kedveljük (For sale, Land unter), másrészt jobban bíztunk egy szépen kivitelezett, korongokkal megtámogatott kártyajátékban, mint egy pakli francia kártyában.sieben signum

Na, de mivel tud többet ez a játék, mint a Rikiki. Itt nem csak az ütéseink számát kell megtippelnünk, de azt is előre kell látnunk, hogy mely színekből lesznek azok az ütések. A francia kártyával szemben itt öt színnel játszunk, és mindegyik színhez tartozik három tippkorong, leszámítva az adut, amihez öt. Ezekkel lehet gazdálkodni, ugyanis a Rikikivel ellentétben itt nem egyszerre tippelünk, hanem körbe megyünk. Tehát látjuk, hogy a többiek mire játszanak, így a saját vállalásunkat is átgondolhatjuk. Érdekes döntési szituáció, amikor például azt gondoljuk, hogy fogunk sárgát ütni, de a többiek kivették már a sárga korongokat. Ilyenkor egy ellenféltől elvehetünk sárga korongot, de ő cserébe kap dzsókert, amit bármelyik ütéséhez felhasználhat. A játék végén minden rossz ütés, minden megmaradt tippkorong mínusz pontot ér. (A játékban választható egy szabotőr szerep is, akinek az a célja, hogy a többiek játékát elrontsa, de ezt mit nem használjuk, úgy érezzük, hogy nem tesz sokat a játékhoz, ráadásul kevéssé múlik magán a szabotőrön a saját sikere.)
sieben signum2Mint minden kártyajátéknak, ennek is az egyik legfontosabb jellemzője, hogy bárhol lehet játszani, ahol le tudunk ülni négyen-öten. Rengeteg döntést kell meghoznunk, látnunk kell, hogy mi egy parti lehetséges kimenetele, de nagyon sokszor fontos az újratervezés is, hiszen az ellenfelek könnyen keresztbe tehetnek nekünk. Ez mind-mind olyan momentum, ami a további játékokban, de az élet más területein is hasznosítható tudás.

A játékot egyébként nagyon megszerették, aminek a fő oka az ismerős játékstruktúra (színre szín, ütés stb.) lehet. Éppen ezért, bár mi nem így indítottunk, de jó alap lehet a társasjátékokkal való ismerkedéshez is.