Évszakos lottó

Sokszor tapasztaltuk azt, hogy a gyerekek tudásából hiányoznak olyan alapismeretek, mint a hónapok, napok nevei, sorrendjei, jellemzői és ennek tanulására az évszakos lottó kiválóan alkalmas.

A saját változatunkban négy játéktábla született (egy tavasz, egy ősz, egy tél és egy nyár), ahol minden táblán nyolc kép szerepelt. Úgy választottuk ki ezeket, hogy egy-egy évszakra jellemzőek legyenek, például a tavaszi időjárás, téli ruhaviselet, nyári gyümölcsök, őszi ünnepek. Négy főre készítettük, de nyilván ennél többen és kevesebben is játszhatják. Akár már egy kisebb óvodás is kipróbálhatja, de még alsóbb tagozatokban is hasznos lehet.

A játék úgy néz ki, hogy a játékvezető egy borítékból húzza ki a táblákon is megtalálható képeket, és aki látja maga előtt, jelzi. A győztes az, akinek leghamarabb kigyűlik az összes. Minden egyes kép kihúzása remek alkalmat nyújt arra, hogy beszélgessünk az évszakokról, felidézzük korábbi emlékeinket és így, feltűnés nélkül rengeteg információhoz juthatnak a gyerekek, ráadásul nagyon élvezik a játékot, izgulnak és várják, hogy ki lesz a nyertes.

Fejlesztési területek: szókincs, kommunikáció, figyelem, általános ismeretek

20140902_105529