Hexamánia

A Hexamánia ötletét és a sablonokat ezen az oldalon találtuk. Az a jó ebben a játékban, hogy rengeteg féle változata elkészíthető, így nagyon sok területen használhatjuk. Toldon csak két variácó került elő, de ha valakit érdekel több is az említett oldalon még van néhány ötlet, hogy miképpen lehet még hasznosítani.

A kártyákat egyenlően szétosztjuk a játékosok között és egy kezdő lapot középre felcsapunk.

1. változat

A kártyákon csak a színeket vesszük figyelembe. A kártyánkat az ugyanolyan színnél kell a középsőhöz illeszteni. Minden illesztés egy pontot ér. Amikor már jó sok van lent, akkor fordulhat elő, hogy több helyen is egyeznek a színek, így több pont gyűjthető. Jó játék ez kisebb gyerekeknél, akik még nem ismerik a számokat, de fontos, hogy valamilyen egyszerű szabályt megtanuljanak betartani.

2. változat

A kártyán található színek és számok is számítanak. Az előzőnek egy kicsit bonyolultabb változata. A középső kártyához úgy kell illeszteni a sajátunkat, hogy vagy a szám vagy a szín egyezzen. Ezekben az esetekben egy-egy pontot kapunk, ám ha a szám és szín is megegyező, akkor két pontot gyűjthetünk. Nem csak a számokat lehet itt megtanulni, de azt is, hogy megtalálják a legjobb megoldást, azt, hogy mikor kapják a legtöbb pontot. Ehhez kell az, hogy a kártya minden oldalát, illetve mind a három szabályt figyelembe vegyék és számoljanak. Emiatt inkább nagyobb ovisoknál, kisiskolásoknál használható.

hexa