Logikai készlet

Szabad játék

Minden gyerek szabadjára eresztheti a fantáziáját és bármilyen képet alkothat a lapokból. Egy papír lappal jelöljük ki a határt, hogy könnyebben tudják elkezdeni a képet, illetve, hogy a papír határ tartását is gyakorolhassák.

Ha elkészültek a képek, akkor egymás képeit nézzük meg, mesélje el mindenki, miről szól a képe. Megkérdezhetjük a gyerekeket, hogy ki milyen formákat használt fel, illetve milyen színű formákat. Megszámlálhatják, hogy melyikből használták fel a legtöbbet.

Nagyon jól fejleszti ez a játék: a kreativitást, a szem-kéz koordinációt, a síkbeli tájékozódást, a türelmet, az aktív és passzív szókincset

Feladványok megoldása

Minden gyerek kap egy lapot, amin egy feladvány található. A feladvány nehézsége korosztálytól függően változhat.

A kisebbek (óvodás korosztály) is játszhatnak hasonlót, ebben az esetben a formákat tegyük a papírra és rajzoljuk körbe, majd színezzük ki. Így egy forma és szín azonosító játékot kapunk. Ha a gyermek figyelme nehezen irányítható, akkor érdemes kevesebb formát rakni a lapra.

Nagy, lyukas, kék háromszög Kicsi, nem lyukas, piros kör Nagy, lyukas, zöld háromszög Nagy, nem lyukas, piros háromszög
Kicsi, lyukas, kék kör Nagy, lyukas, sárga kör Kicsi, nem lyukas, piros kör Nagy, lyukas, sárga kör

Amit fejleszt: vizuális észlelés, szem-kéz koordináció, síkbeli tájékozódás, emlékezet

20140812_101819

Ki a gyorsabb?

Ez egy nagyon szórakoztató gyorsasági játék. Párokban játsszák a gyerekek. Tegyünk ki középre lapokat, majd mondjunk jellemzőket. A gyerekeknek rá kell jönnie, hogy melyik lapra gondoltunk és gyorsan elvenni. Természetesen az nyer, aki a legtöbb lapot gyűjti össze. A játék elején érdemes megbeszélni a lapok neveit, hogy minden gyerek egyenlő esélyekkel indulhasson. Ha már jól megy nekik a játék, akkor lehet növelni a lapok számát, az első bemelegítő játékhoz, célszerűbb kevesebb lapot kitenni, hogy jobban átlássák, és ráhangolódjanak a játékra.

Amit fejleszt: Figyelem, emlékezet, észlelés (vizuális, auditív), türelem, együttműködés